Procedura de bugetare participativă a ajuns la final, fiind stabilite cele 10 proiecte propuse de orădeni care vor fi incluse spre finanțare în bugetul local al municipalității. Valoarea totală estimată a celor 10 proiecte este de 1,3 milioane euro, patru dintre ele fiind evaluate la suma maximă - 200.000 euro. Cel mai mare punctaj l-a obținut propunerea privind dotarea sălilor de clasă ale Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”.

Primăria Oradea a anunțat vineri lista celor 10 proiecte propuse de orădeni care vor fi realizate din bugetul local, acestea obținând cel mai mare punctaj în cadrul celor două etape de votare: online și cu urna. În total, în cadrul procedurii de bugetare participativă, demarată în luna noiembrie a anului trecut, au fost validate 42 de proiecte propuse de orădeni.

„În cadrul etapei de vot online, peste 5.000 de votanți unici au votat cele 42 de proiecte aprobate în cadrul bugetării participative, această etapă finalizându-se cu 14.610 voturi. La cele zece întâlniri publice care au urmat etapei de vot online au participat 3.456 de cetățeni, care și-au exprimat 7.383 de voturi. Având în vedere interesul sporit din partea cetățenilor și prezența numeroasă la votul din cartiere, întâlnirile anunțate la primii zece angajatori din oraș nu vor mai avea loc”, se menționează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea. „Le mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la aceste întâlniri în număr mare și și-au arătat interesul pentru a vota proiectele de înfrumusețare a cartierelor din oraș”, a declarat viceprimarul Florin Birta. Potrivit regulamentului, pentru selecția finală a celor 10 proiecte, 50% a reprezentat ponderea votului online, iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice. Cel mai mare punctaj l-a obținut proiectul „Investind în educație - investim în viitorul copiilor noștri - proiect pilot”, care urmărește dotarea sălilor de clasă din Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” cu tehnică inovativă în domeniul învățământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncționale, sistem audio. Valoarea estimată a proiectului este de 200.000 euro. Locul doi a fost obținut de proiectul „Parcul etnografic Onisifor Ghibu”, în perimetrul Liceului Onisifor Ghibu.

„Aici ar urma să fie instalate două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare. Elementele constitutive ale acestui parc etnografic sunt: casa principală, şura-atelier, curtea, troiţa, ecranul, fântâna”, potrivit proiectului estimat la 31.000 euro. Propunerea de construire a unei săli multifuncționale la Liceul Lucian Blaga a obținut al treilea punctaj. Sala ar urma să fie folosită atât ca sală de mese, sală festivă cât și ca sală de conferințe cu scop educativ.Valoarea estimată a investiției este de 200.000 euro. Celelalte proiecte susținute de orădeni sunt: modernizarea Pieței Tineretului din Velența - 150.000 euro; reabilitarea casei de cultură din Podgoria - 200.000 euro; modernizarea Ştrandului Ioşia Nord - 200.000 euro; amenajarea unei piste de alergare din tartan în Parcul Salca - 120.000 euro; spaţiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică - 130.000 euro; extinderea accesului pe Malul Crişului: Silvaş - Făcliei - 30.000 euro; amenajarea unui parc destinat (şi) copiilor cu dizabilităţi în Ioşia, lângă Ștrand - 50.000 euro.

„Cele 10 proiecte care au obținut cel mai mare punctaj în urma voturilor urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs. Valoarea estimată totală a acestor proiecte este de 1.311.000 euro”, a mai menționat Primăria Oradea.