Astăzi, 25 octombrie, Primăria Oradea demarează o amplă campanie de verificare a modului în care se face colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare, fie ei persoane fizice, sau juridice.

Primăria le reaminteşte orădenilor că, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantității de deșeuri reziduale, oraşul va avea o contribuţie către Fondul de Mediu. Cerinţa este ca anual cantitatea de deşeuri depozitate în haldă să scadă. Prin urmare, cât vom recicla mai mult cu atât vom plăti mai puțin.

 „Prin această campanie atragem atenția încă o dată locuitorilor că au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară. Asta pentru că doar fracţia reziduală, adică cea care nu se poate recicla, se depune la haldă și doar pentru aceasta plătim penalităţi. Astfel, colectarea selectivă trebuie să se facă foarte atent în recipientele distinct inscripționate, asigurate de operatorul serviciului de salubritate. Penalitățile care ne sunt impuse pentru nerespectarea acestor cerințe se plătesc acum din banii tuturor orădenilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă că, cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom reuși să depunem mai puține deșeuri la haldă ca municipiu și, în consecință, vom plăti mai puțin”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.

De azi, patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, RER Vest și ECO Bihor, cu sprijinul Poliției Locale, vor verifica conformitatea conținutului recipienților și a sacilor pentru colectarea deșeurilor, corelat cu graficul de colectare şi transport al celor două fracții (reciclabile şi biodegradabile).

Recipientul cu conținut neconform va fi încadrat automat ca deșeu rezidual

Dacă la momentul verificării se constată că deșeurile biodegradabile/reciclabile nu au fost selectate în mod corespunzător, se va aplica pe recipient un autocolant cu mențiunea „Deşeu Neconform”. Conținutul recipientului va fi  încadrat automat ca Deşeu Rezidual, recipientul nefiind golit de către operatorul serviciului public de salubrizare şi va fi lăsat pe amplasament. Acesta va fi colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

Autocolantul care va fi lipit pe recipient în astfel de situații va conține următorul mesaj:

„Avertisment! Deşeu Neconform!  Aceste deșeuri nu au fost ridicate deoarece nu au fost selectate în mod corespunzător Din acest motiv, conținutul acestui recipient este încadrat ca și Deşeu Rezidual. Se va colecta conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu!”

Neconformitățile constatate vor fi transmise Politiei Locale, în vederea  aplicării într-o primă etapă a unui avertisment, urmând ca la următorul control efectuat să fie aplicată sancțiunea contravențională.  

Ghidul de colectare distribuit de RER VEST poate fi consultat şi în format electronic accesând link-ul  https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/.