Cu o investiţie de peste şase milioane de euro, bani care sunt asiguraţi de Guvernul Ungariei prin fundația Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Episcopia Romano-Catolică Oradea va reabilita Palatul Episcopal (Palatul baroc).

 

Aşa cum a explicat episcopul László Böcskei în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni, 11 decembrie, lucrările de reabilitare se află în faza de execuţie, prima etapă având termen de finalizare în decembrie 2018.

„Obiectivul general al proiectului este reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în vederea reinserției în viața comunității. Dorim să realizăm aici un centru cultural multifuncţional, să găzduim concerte, expoziţii, dar şi activităţi care vizează păstrarea şi conservarea acestui imobil”, a spus László Böcskei.

“De aceea, am insitat ca lucrările să nu producă închiderea imobilului, pentru ca noi să putem păstra contactul cu cetăţeanul şi pe parcursul reabilitării, prin activităţi culturale”, a mai explicat episcopul.

Lucrările vizează reabilitări structurale, arhitectura exterioară, instalaţiile, dar şi restaurarea interiorului şi se vor întinde pe durata a trei ani.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: consolidarea, restaurarea componentelor arhitecturale și artistice, respectiv dotarea interioară a monumentului istoric de importanță națională; înzestrarea monumentului istoric cu dotări pentru expunerea şi protecția patrimoniului cultural mobil şi imobil; creșterea gradului de acces și participare a publicului larg și persoanelor cu diferite dizabilități; creșterea rolului de factor de incluziune socială, reper cultural și identitar al Palatului Episcopal prin valorificarea patrimoniului cultural; consolidarea, dezvoltarea și extinderea parteneriatelor în activitățile care privesc monumentul istoric în domeniul instituțional, economic, social și educațional; creșterea atractivității și promovarea în vederea cunoașterii a obiectivului de patrimoniu, inclusiv prin intermediul noilor tehnologii; digitizarea obiectivului de patrimoniu, conservarea digitală și creșterea gradului de acces la materialul cultural.

Se vor reabilita toate spațiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal și cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă și casa scării monumentale, respectiv aripa sudică și aripa principală.

Se păstrează elementele structurale, de compartimentare, precum și golurile originale, compartimentări ale spațiilor existente având loc doar în cazuri bine motivate, pentru asigurarea condițiilor de siguranță în exploatare și de accesabilitate, se vor utiliza materiale și finisaje compatibile cu statutul de monument de arhitectură a clădirii. Pentru realizarea rețelelor și instalațiilor de utilizare (încălzire, apă, canalizare, iluminat, protecție, climatizare etc.) s-a optat pentru utilizarea unor soluții tehnice eficiente, moderne, cu intervenții minim invazive asupra substanței istorice a monumentului.

Prima etapă a lucrărilor are un cost estimat de două milioane de euro şi se preconizează a se începe la mijlocul lunii decembrie, pe parcursul iernii fiind realizate reparaţiile din subsol. Ulterior se va lucra la arhitectura exterioară existând şanse ca până iarna viitoare, să fie deja finalizată faţada.