Premieră în România - Fostul prim-ministru Adrian Nastase - Doi ani după gratii
Adrian Năstase a fost condamnat definitiv ieri de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii". Astfel, instanţa a casat senţina din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat. Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare. Decizia în dosarul Trofeul Calităţii este definitivă şi urmează să fie pusă în executare. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an. Fostul prim-ministru şi lider al PSD nu a comentat aseară sentinţa. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Avocatul său, Lucian Bolcaş, a spus după aflarea sentinţei, că Adiran Năstase se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. El a adăugat că fostul premier mai are două căi de atac, el precizând că nu a mai văzut o astfel de sentinţă dată deşi la dosar au lipsit probe. Fostul parlamentar a mai spus că nu a mai întâlnit o asemenea sentinţă dată în lipsă de probe. "Din anii '50 nu am mai vazut o sentinţă motivată în condiţiile recunoaşterii unei lipse de probe", a afirmat Bolcaş, precizând că "există două căi extraordinare de atac: revizuire şi contestaţie în anulare, şi un apel la CEDO". "Este un doctorat în obedienţă", a spus Bolcaş, comentând sentinţa. Acesta a mai spus că judecătorii au ţinut să se menţină "sub orice formă această condamnare"; "Adrian Năstase nu are nicio legatură cu acele sume de bani şi nu s-a demonstrat nicio legătură", a mai spus Bolcaş.
Dosarul
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase. În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an. Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile, au fost obligaţi de către instanţa supremă la plata, în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC. Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au fost obligaţi de judecători la plata a alţi peste trei miliarde de lei către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Totodată, instanţa a decis în ianuarie confiscarea sumei de 38.217,220 de lei de la Adrian Năstase, bani ce ar fi fost obţinuţi prin fapta penală comisă. ICCJ a decis atunci menţinerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale lui Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, au fost menţinute sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici.
Reacţii internaţionale
Condamnarea lui Adrian Năstase este o sentinţă rară la nivel european pentru un fost prim-ministru, notează Agenţia France-Presse. "Fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat miercuri la o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare pentru acte de corupţie, o sentinţă rară în Europa pentru un fost prim-ministru", notează AFP. De altfel, "Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie", subliniază AFP, notând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta. Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989, notează Agenţia Associated Press. "Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989", scrie AP. Condamnarea fostului premier reprezintă "un semnal" că România "încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită", scrie agenţia Reuters, prezentând pe larg cazul fostului premier român. "Instanţa supremă din România a confirmat miercuri că fostul premier Adrian Năstase va trebui să execute doi ani de închisoare pentru corupţie, Bucureştiul trimiţând un semnal că încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită", comentează Reuters. "Eşecul României şi Bulgariei - cele mai noi şi cele mai sărace state UE - în combaterea corupţiei a condus la blocarea eforturilor acestora de aderare la Spaţiul Schengen", precizează Reuters, observând că Năstase devine singurul lider politic de rang înalt condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.