Conform unui raport al Consiliului Concurenţei, costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu şi exprimate ca procent din valoarea tranzacţiei, este cel mai ridicat în România din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de patru ori peste medie, se arată în raportul Consiliului. Notarii resping însă raportul şi spun că onorariile lor se înscriu în media europeană.

Potrivit raportului, în comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale de şapte ori mai mare decât în Portugalia, de 14 ori decât în Germania, de cinci ori decât Franţa, de şase ori faţă de Spania sau Austria şi de patru ori decât Belgia. Chiar şi în comparaţie cu state central şi est-europene, precum Polonia, Ungaria şi Slovenia, în România, onorariile notariale sunt mai mari. Investigaţia a vizat piaţa consultanţei imobiliare, serviciilor de evaluare, cadastru şi notariale, în urma căreia Autoritatea urmează să facă o serie de recomandări în vederea modificării legislaţiei în vigoare. O recomandare va viza şi relaţia dintre bănci, notari, evaluatori şi clienţi, prin care instituţiile de credit să nu mai recomande clienţilor un număr limitat de notari şi evaluatori, care limitează concurenţa. Notarii resping raportul Consiliului Concurenţei şi spun că onorariile se înscriu în media europeană, afirmând că investigaţia din care rezultă că taxele notariale pentru o tranzacţie imobiliară sunt de 14 ori mai mari faţă de Germania incită opinia publică şi denigrează instituţia notariatului. "Zilele trecute, Consiliul Concurenţei a lansat în mass-media, într-o manieră dezonorantă, un raport prin care prezenta informaţii confecţionate pe baza unor aproximaţii sau aprecieri voit eronate. Raportul pare făcut să incite opinia publică şi să denigreze instituţia notariatului, care ar practica - în opinia autorilor raportului - tarife şi onorarii de "14 ori mai mari decât în Uniunea Europeană", iar acest "abuz" ar sta la originea crizei imobiliare. Cu alte cuvinte, Consiliul Concurenţei doreşte să inducă în rândul populaţiei ideea că dacă locuinţele sunt scumpe şi nu se mai vând, aceasta este din cauza onorariilor percepute de notari! De aici şi până la a pune criza imobiliară în sarcina breslei notariale nu mai este decât un pas", se arată într-un comunicat al Uniunii Notarilor Publici.

Potrivit UNNPR, onorariile notariale din România se înscriu în media europeană, în timp ce serviciile pentru care sunt percepute sunt incomparabil mai complexe, ele acoperind, de exemplu, cam 70% din activitatea de cadastru, "acest capitol fiind de departe cel care amplifică costurile tranzacţilor".