În data de 13 septembrie se împlinesc 173 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848. Ziua Pompierilor din România va fi marcată în Bihor printr-o serie de evenimente, exerciţii demonstrative sau prezentarea tehnicii de intervenţie.

Pompierii bihoreni, peste zece mii de misiuni în opt luni

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se de-a lungul timpului, operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor. În primele opt luni ale anului 2021, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au desfășurat 10.089 de misiuni, în medie 42 de intervenţii pe zi pentru salvarea și protejarea vieţilor oamenilor, a bunurilor acestora, a patrimoniului public şi privat în situaţii de urgenţă. Cele 10 089 de  misiuni înregistrate au constat în 2275 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 5834 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv peste 1900 recunoaşteri în teren şi exerciţii. Din totalul de 2275 de intervenţii, cele mai multe au fost la incendii și incendii de vegetație uscată - peste 700, alte situaţii de urgenţă (inundații, fenomene meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, distrugere muniție, evenimente publice de amploare care pot genera situații de urgență etc.) - 281, asigurarea/supravegherea zonei la accidente rutiere și alte intervenții -1084, respectiv salvarea persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în propriile locuințe - peste 200. În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă - 5 102 și asistenţa persoanelor - 302. De asemenea, au fost înregistrate 24 de situaţii în care  s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare. În primele opt luni ale anului, peste 5700 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5 014 adulți și 735 de copii. În perioada ianuarie-august a.c., au fost salvate 22 de persoane, 10 au fost rănite și 5 persoane au decedat în urma producerii incendiilor. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 88.158.100 lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse a fost de aproximativ  10.190.000 lei.   

Ziua Porţilor Deschise

În data de 13 septembrie a.c., cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” vor deschide porțile tuturor subunităților din județ, pregătind pentru cei în slujba cărora se află, o serie de acțiuni aniversare specifice armei nobile pe care o reprezintă. Exerciții de stingere a incendiilor, salvări de persoane de la înălţime, descarcerare, acordare a primului ajutor calificat și prezentarea tehnicii de intervenţie sunt doar câteva dintre activitățile pregătite de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, pentru bihoreni, cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”. Activităţile vor include: depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, ședință festivă și competiții sportive, iar pentru bihorenii care doresc să sărbătorească această zi aniversară alături de pompierii militari bihoreni, la sediul unității și la sediile tuturor subunităților din județ se va organiza ”Ziua Porților Deschise”. La sediile subunităților din județ, activitățile aferente ”Zilei Porților Deschise”, vor include exerciții demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă și sesiuni de informare preventivă, desfășurate în intervalul orar: 10.00 -14.00. La sediul inspectoratului, respectiv al Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, situat pe strada Avram Iancu, nr.9, Oradea, activităţile destinate vizitatorilor se vor desfăşura după următorul program: 10.00 - 14.00 prezentarea tehnicii de intervenţie, a  echipamentelor şi accesoriilor din dotare; 11.00 - prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie; 12.00-exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime; 13.00 - exerciţiu demonstrativ de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier.  De asemenea, persoanele interesate vor putea să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57, respectiv expoziția tematică “CRONICA prevenirii incendiilor și a accidentelor de muncă, în imagini”, deschisă publicului la Muzeul Orașului Oradea, din incinta Cetății Oradea, pe tot parcursul lunii septembrie.