PNL şi UDMR, marii câştigători ai legislativelor
Alegătorii bihoreni şi-au desemnat reprezentanţii în Parlament
Primele alegeri parlamentare desfăşurate prin sistem uninominal nu au stârnit un prea mare interes electoratului bihorean. Potrivit rezultatelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean Bihor, duminică s-au prezentat la urne 214.940 de votanţi, ceea ce reprezintă un procent de 42,09%. Cei mai disciplinaţi au fost alegătorii de etnie maghiară, care au venit să-şi susţină favoriţii într-un număr destul de mare.
Au votat pentru schimbare
Scrutinul de la sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat fără prea mari incidente. Cu toate că vremea a fost frumoasă, bihorenii au preferat să ocolească secţiile de votare. Ca de fiecare dată, primii care s-au prezentat la urne au fost persoanele de vârsta a treia, în special cele de etnie maghiară. La aceste alegeri, s-a putut vota doar în localitatea de domiciliu, singurele excepţii făcându-se în cazul candidaţilor. Aceştia au putut să voteze în oricare dintre secţiile de votare de pe raza colegiului în care au candidat. Astfel, democrat-liberalul Gavrilă Ghilea a ales să voteze în comuna Sântandrei, deşi are domiciliul în municipiul Oradea. "Am votat pentru schimbare, care să aducă o reformă în interesul poporului român", a afirmat Ghilea imediat după exprimarea votului. Tot aici a votat şi candidatul PD-L la mandatul de deputat al colegiului 2, Nicolae Hodişan. Candidatul PSD+PC în colegiul senatorial 4, Ioan Mang, a votat la Şcoala cu clasele I-VIII "Decebal", din Piaţa Cazărmii. Acesta a declarat că votul său este pentru un guvern care să asigure un viitor stabil românilor. La rândul său, liderul PSD Bihor, Claudiu Pop, a declarat că a ales să voteze în cartierul Oncea pentru că acolo a copilărit şi a început şcoala. El a precizat că a votat în concordanţă cu ceea ce a făcut în campanie şi în speranţa că votul uninominal va duce la eliminarea blatului din politică.
"PSD şi PC merită victorie!"
Anunţarea, la ora 21:00, a rezultatelor sondajelor de opinie făcute la ieşirea de la urne nu a descurajat niciunul dintre cele trei partide româneşti care au atins pragul de 5%. Astfel, social-democraţii păreau cei mai fericiţi, ei sperând că, odată cu numărarea efectivă a voturilor şi redistribuirea procentelor obţinute de partidele care nu au atins pragul electoral, vor reuşi să obţină o diferenţă mai mare faţă de democrat-liberali, care să le permită să formeze noul guvern. "A fost greu, dar e frumos. Românii au votat schimbarea. Au votat pentru a le fi mai bine, iar singura soluţie este PSD. Îi felicit pe toţi colegii mei care s-au implicat în campania electorală. Am convingerea că rezultatul de la nivelul judeţului va fi foarte bun. De altfel, targetul nostru a fost obţinerea a 20% din voturi şi a unui scor consistent în Oradea", a declarat liderul PSD Bihor, Claudiu Pop. La rândul său, Ioan Mang a precizat că rezultatele exit-pollurilor reflectă faptul că Alianţa PSD+PC a muncit bine în campania electorală, dar şi că electoratul este nemulţumit de fosta guvernare. "Din mai multe considerente, cred că vom fi la guvernare. Unul dintre aceste considerente este că suntem foarte aproape de alegerile prezidenţiale, iar Traian Băsescu nu-şi permite să se mai joace de-a democraţia", a precizat Mang. Rezultatul foarte bun cu care era creditată Alianţa PSD+PC i-a adus la sediul PSD Bihor pe membrii acestui partid, care s-au prezentat în număr mare şi înarmaţi cu steagul partidului. Aceştia şi-au exprimat bucuria scandând "PSD şi PC merită victorie!". De asemenea, social-democraţii au desfăcut mai multe sticle de şampanie în cinstea mult doritei victorii.
Un nou mariaj între PD-L şi PNL?
În tabăra PD-L Bihor domnea optimismul, membrii filialei sperând că viitorul Executiv va fi format din reprezentanţi ai acestui partid şi din liberali, chiar dacă exit-pollurile îi dădeau drept câştigători pe social-democraţi. De altfel, şi în urmă cu patru ani social-democraţii, împreună cu PC, câştigaseră alegerile, dar Guvernul a fost format de Alianţa D.A. PNL-PD, în componenţa sa intrând şi reprezentanţi ai UDMR şi PC. "Cred că după numărarea voturilor, diferenţa dintre PSD şi PD-L va scădea. Dacă ne raportăm la orientarea politică a celor patru partide care au acces în Parlament, e clar că dreapta a câştigat", a declarat preşedintele PD-L Bihor, Petru Filip, după anunţarea rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Acesta a precizat că dacă în 2004 Alianţa D.A. a obţinut peste 30% din voturi, la scrutinul din 30 noiembrie, cele două partide care au format alianţa, PNL şi PD-L, au obţinut, împreună, peste 50% din sufragii. "Din acest punct de vedere, nu pot să spun că guvernarea de dreapta a pierdut aceste alegeri", a mai adăugat Filip, care era convins că Guvernul va fi unul de centru-dreapta. La sediul PNL, membrii filialei judeţene s-au adunat în aşteptarea proceselor verbale venite de la reprezentanţii acestui partid în secţiile de votare din Oradea. Aceştia sperau să obţină un rezultat similar celui de la locale, când au reuşit să obţină mandatul de primar din primul tur de scrutin, precum şi majoritatea în Consiliul Local Oradea, însă erau sceptici din cauza numărului scăzut de alegători care s-au prezentat la urne. În ceea ce priveşte sondajele de opinie privind rezultatele partidelor la nivel naţional, liberalii sperau că, în oricare dintre variante, vor fi incluşi în viitorul executiv. Cel mai posibil scenariu a fost considerat colaborarea cu foştii parteneri de alianţă, PD-L. "Cred că va fi o guvernare de dreapta necesară pentru a rezolva criza economică. Până acum, stânga nu a rezolvat nicio criză", a precizat candidatul PNL la mandatul de senator de Oradea, Gheorghe Carp.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.