Pentru bijutieri, meseria a rămas brăţară de aur!
În trecut, atât orăşenii, cât şi ţăranii mai înstăriţi îşi făceau bijuteriile (ca şi încălţămintea) la comandă, astfel încât, pentru a satisface capriciile clientelei, meseriaşii erau la curent cu ultimele tendinţe din marile capitale europene.
Un meşteşug de adevărat artist!
Meseria unui bijutier este de a proiecta, a lucra, a repara şi a vinde bijuterii, podoabe şi obiecte similare decorative. Unii bijutieri pot fi specializaţi numai în design, în timp ce alţii pot lucra în industria de vânzare a bijuteriilor şi altor podoabe sau bunuri cum sunt ceasurile, pendulele şi produsele din argintărie. Menirea lor este să lucreze cu precizie metalele şi pietrele preţioase prin tăierea lor, lipirea, topirea, presarea, filigranarea, rotunjirea prin batere la cald, repararea de seturi complete de bijuterii şi alte obiecte din metale preţioase, gravarea de ornamente şi altor simboluri pe metalele preţioase, producerea de bijuterii, podoabe şi decoraţiuni conform propriilor schiţe, evaluarea bijuteriilor.
Obţinerea autorizaţiei - prevăzută de o lege specială
În vederea obţinerii autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase, cu aliajele acestora şi cu pietre preţioase, cei interesaţi trebuie să depună la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Bihor o cerere prin care solicită autorizarea, la care trebuie anexate: copiile certificate, pentru conformitatea cu originalul, a certificatului unic de înregistrare şi a actelor de constituire a societăţii; certificatul de cazier judiciar al administratorilor sau conducătorilor; declaraţia pe propria răspundere a persoanei autorizate de către persoana juridică să semneze cererea, prin care se atestă că datele prevăzute în declaraţie şi în documentele anexate corespund realităţii. Solicitantul trebuie să ştie că falsul în declaraţii se pedepseşte potrivit legii penale! De asemenea, se mai anexează la cerere avizul eliberat de organizaţiile patronale legal constituite, care să ateste că sediile secundare sunt organizate şi dotate corespunzător specificaţiilor operaţiunilor desfăşurate şi, după caz, declaraţia că personalul utilizat este calificat în domeniu.
În Bihor - bijutierii s-au adaptat cerinţelor pieţii
Majoritatea bijutierilor au şi casă de amanet, motivul fiind că aşa ceva intră în obiectul de activitate stabilit de Codul CAEN. Faptul că meseria de bijutier poate fi asociată cu cea de cămătar nu pare să supere prea mult şi există şi motive, evident financiare. Potrivit afirmaţiilor doamnei ec. drd. Cristiana Bigan, director executiv al OJPC Bihor, în judeţul nostru există 81de operatori economici autorizaţi pentru vânzare bijuterii, activitatea acestora incluzând şi casele de amanet. Din totalul lor, 10 sunt autorizaţi şi pe activitate de marcare. Aşa cum am aflat de la domnul preşedinte Andras Kalman Sauer, în cadrul Cooperativei Prestarea Oradea mai există şase ateliere în domeniu, din care un atelier în oraşul Salonta.
***
Silită să se adapteze mereu la cerinţele pieţei, economia s-a debarasat de unele meserii, deosebit de importante în trecut, şi le-a adoptat pe cele noi, aducătoare nu numai de venituri, ci şi de progres. Cei care au putut s-au adaptat, deschizându-şi mici afaceri. Dovadă că această veche meserie reuşeşte, încă, să reziste...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.