Peste 2.500 de persoane fizice, repectiv 500 de persoane juridice care au în proprietate imobile situate în perimetrul Centrului istoric al Oradiei, indiferent că sunt sau nu clădiri clasificate ca monumente istorice, primesc în aceste zile înştiinţările prin care sunt somaţi să-şi achite taxa pentru neîntreţinerea faţadelor. Sumele datorate cu titlu de "contribuţie la reabilitarea faţadelor" sunt supărător de mari, taxa fiind calculată la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii, care include chiar şi boxele, beciurile şi toate celelalte anexe interioare. Sute de orădeni, care trăiesc de pe o zi pe alta dintr-o pensie mizeră, s-au trezit peste noapte că mai bine de jumătate din venitul lor trebuie să-l plătească Primăriei.

Potrivit informaţiilor oferite de către directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei, Tănase Miculescu, în perimetrul Centrului istoric al Oradiei există 1.744 de clădiri cu faţade neîntreţinute. În acest perimetru sunt cuprinse 173 de străzi, din care 29 sunt artere principale.

 

Reabilitarea faţadei trece prin dependinţe?

Încă de anul trecut, Consiliul Local Oradea a aprobat un Regulament privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Centrului Istoric. Astfel, persoanele fizice care deţin clădiri în această zonă trebuie să plătească 3 lei/mp/an pentru imobilele monument istoric, respectiv 2 lei/mp/an pentru celelalte clădiri. De asemenea, pentru clădirile monument istoric situate pe arterele principale se achită o contribuţie de 4 lei/mp/an, respectiv 3 lei/mp/an pentru imobilele neclasificate ca monument istoric, dar situate pe arterele principale. În ce priveşte persoanele juridice, acestea achită 5 lei/mp/an pentru clădirile situate în perimetrul Centrului istoric şi 6 lei/mp/an pentru cele situate pe arterele principale. Contribuţia se calculează în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a clădirii. În aceste condiţii, chiar dacă vorbim de o taxă pentru reabilitarea faţadelor, la calcularea contribuţiei se iau în considerare şi boxele, beciurile, subsolurile, casa scării, nu doar faţada. "În contractul de pe apartament nu este prevăzută şi suprafaţa pivniţei. Este un spaţiu de care nu m-am folosit niciodată. Nu înţeleg atunci cum au calculat ei pentru ce suprafaţă am de achitat această taxă, dacă nici eu nu ştiu exact acest lucru. Este o aberaţie. Eu am o pensie de aproape 700 de lei şi mi-a venit pentru 72 mp să achit 288 de lei", ne-a declarat E.B., proprietara unui imobil din Casa Fuchsl de pe str. Independenţei. Aici, sunt 18 proprietari, toţi au primit în cursul zilei de miercuri primele procese verbale de impunere eliberate de Direcţia Economică a Primăriei.

 

Ce nu a tăiat Boc dijmuieşte Bolojan!

Vestea că au de plătit sume care reprezintă jumătate din pensiile lor i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre proprietari, majoritatea persoane în etate şi cu venituri modeste. "Pensia mea este de 800 de lei. Am 89 de ani. Soţul meu a murit pe front şi nu am copii. Pentru cei 129 de metri pătraţi trebuie să achit 517 lei", ne-a declarat Olga Fărcaş, o altă locatară a Casei Fuchsl. Mulţi dintre proprietari reclamă lipsa de preocupare a Primăriei faţă de orădeni şi faţă de aceste clădiri. Maria Haiduc, care pentru 139 mp va trebui să achite 556 de lei, crede că municipalitatea orădeană ar trebui să se implice efectiv în renovarea acestor clădiri monument. "Nu văd cum vecinii mei, cu pensiile mici pe care le au, ar putea să suporte cheltuielile de renovare. Eu am spus că o să mă apuc să-mi zugrăvesc faţada în roşu-galben şi albastru. Mi-au trimis cei de la Primărie aşa-zişi investitori, nişte persoane de etnie romă. Cred că e o bătaie de joc", ne-a declarat Maria Haiduc.

 

Mulţi chemaţi, puţini confirmaţi

Potrivit directorului adjunct Tănase Miculescu, persoanele juridice au primit, începând cu 1 august a.c., notificările prin care erau invitaţi să depună, până pe data de 15 august, declaraţiile de impunere cu suprafaţa desfăşurată a clădirilor deţinute. "Pentru persoanele juridice calculul impozitului pe clădiri se face altfel decât în cazul persoanelor fizice. Asta pentru că nu deţinem informaţii despre suprafaţa totală construită desfăşurată a clădirilor deţinute de persoanele juridice. În aceste condiţii, i-am invitat să completeze aceste declaraţii. Până în prezent din cele 500 de persoane juridice, doar 160 s-au conformat", ne-a precizat Tănase Miculescu. Nedepunerea declaraţiilor privind stabilirea contribuţiei pentru reabilitarea faţadelor se sancţionează cu amendă de la 960 lei la 2.4000 lei.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, aici informaţiile Direcţiei Economice cu privire la suprafaţa deţinută ar fi mai exacte. Taxa pentru neîntreţinerea faţadelor se datorează începând cu 1 ianuarie 2010. Majorările de întârziere, care au fost stabilite la 2% pe lună sau fracţiune de lună, curg începând cu 1 octombrie. Persoanele nemulţumite de modul în care li s-a calculat contribuţia pot contesta acest lucru în termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţării de plată.

 

Taxa nu se mai calculează din momentul în care proprietarul declară la Primărie începerea lucrărilor de reabilitare. Potrivit arhitectului Ernest Pafka, costurile de reabilitare a acestor clădiri ar varia între 10 şi 100 de euro/mp şi chiar mai mult, în cazul palatelor cu decoraţiuni bogate.