Pe marile ecrane rulează... 'Pânza de păianjen'
În ultimii ani, cinematografele au început să piardă vizibil teren în faţa noilor mijloace de divertisment, care au acaparat, într-un timp destul de scurt, atenţia şi interesul publicului. Deşi marele ecran nu are încă rival "domestic" la capitolul dimensiune şi sunet, cinematografele nu se mai bucură de aceeaşi popularitate, iar consumatorii de filme s-au "modelat" după noile trenduri, optând pentru vizionarea unei producţii pe DVD, video sau televizor.
Dacă înainte de 1990 sălile de cinema erau pline ochi, iar o ieşire la cinematograf reprezenta un act de evadare din realitate şi socializare, astăzi această activitate s-a "şters" din viaţa multor orădeni. Televiziunea şi internetul au avut un rol semnificativ în această decizie a publicului, care i-au oferit acestuia şi cea mai comodă şi necostisitoare metodă de a viziona un film. Interesul pentru experienţa unică oferită, în primul rând, de imaginea şi sunetul care nu pot fi redate de nicio altă sursă s-a "estompat". Dacă o seară petrecută în faţa marelui ecran, cu o pungă mare de floricele, nu a fost înlocuită de vizionarea unui film în propria locuinţă, a fost cu siguranţă substituită de o ieşire în oraş sau de vreo altă activitate.
Orădenii, fascinaţi de comedii
Faptul că mulţi orădeni spun "pas" vizionării unei pelicule în sălile de cinema este confirmat şi de către directorul Serviciilor de marketing de la cinematograful Hollywood Multiplex, Şerban Pantea. Acesta este de părere că numărul amatorilor de filme a scăzut semnificativ după anii '90 din cauza apariţiei unui val de noi tehnologii, "îmbrăţişat" de cei mai mulţi dintre cei care umpleau înainte sălile de cinema. "La Oradea, cinematograful reprezintă un mod ieftin de divertisment, iar concitadinii nu mai vin aici de dragul artei, aşa cum încă se obişnuieşte în alte oraşe, dar mai ales în străinătate", a precizat Şerban Pantea. Cu o capacitate de 765 de locuri distribuite în cele cinci săli ale complexului cinematografic, Hollywood Multiplex înregistrează în medie aproximativ 650 de amatori de filme pe zi. Preferinţele consumatorilor de filme au fost uşor de dibuit, în lipsa altor cinematografe. Atfel, orădenii "se dau în vânt" după comedii, în special cele cu adolescenţi, de unde tragem concluzia că media de vârstă a celor care încă mai calcă pragul cinematografelor este de cel mult 20 de ani. Trecere au, însă, şi filmele de acţiune sau dramele, iar pentru că orădenii sunt foarte pretenţioşi, sunt luate în vizor peliculele bine realizate şi cu o campanie publicitară de anvergură. "De obicei, orădeanul este foarte pretenţios în materie de film. Acesta este clientul care trebuie împins de la spate, căruia îi place să fie "curtat" şi care nu urmăreşte orice film", a mai precizat Şerban Pantea.
Cinematografe ferecate, cu pânze de păianjen...
Dacă cele cinci săli de cinema se mai bucură, totuşi, de public, nu putem afirma acelaşi lucru şi despre restul cinematografelor din oraş. Faptul că sunt goale nu are legătură cu orădenii care nu mai merg la cinema, acestea au încetat, pur şi simplu, să mai funcţioneze. Deşi au trecut din nou în subordinea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, fostele cinematografe din Oradea aşteaptă să fie administrate sau cel puţin întreţinute. După ce o bună perioadă de timp şi-au încetat activitatea, pentru cinematografele "Libertatea" şi "Transilvania" situaţia părea că se va schimba. Din păcate, orădenii nu vor putea urmări prea curând o peliculă pe marele ecran în aceste cinematografe, deoarece situaţia lor nu e tocmai clară. În urma preluării de la Consiliul Judeţean a sălii de cinema "Libertatea", RADEF a predat-o în custodie firmei SC Nik Product SRL din Oradea. Potrivit patronului firmei, Sorin Micula, sala este conservată şi în stare optimă de funcţionare. "Am primit această sală în custodie şi momentan este sigilată, dar am înţeles că RADEF plănuieşte ca în perioada care urmează să o pună în funcţiune", a precizat Sorin Micula. Dacă sala de cinema "Libertatea" este pregătită să-şi deschidă porţile, lucrurile stau altfel cu cinematograful "Transilvania". Tot ce a mai rămas din această sală, pe lângă programul prăfuit afişat la intrare şi pânzele de păianjen de pe poartă, e numele şi un spaţiu gol. "Pentru restaurarea cinematografului "Transilvania" RADEF are nevoie de foarte mulţi bani, iar momentan nu cred că dispune de asemenea fonduri. De foarte mulţi ani este în paragină şi probabil va continua să rămână aşa până îl va restaura cineva", a mai adăugat Micula.
Până când RADEF va termina de preluat toate cinematografele din ţară şi îşi va întoarce privirea şi către noi se va mai aşterne ceva praf şi, cu siguranţă, vor mai avea loc destule premiere...
voi, cei de la crisana, stiti ca exista un film numit panza de paianjen. si ca titlul vostru, desi se vrea inteligent, nu e?