În perioada 25-29 septembrie, activitatea didactică în unitățile de învățământ din județ, desemnate secții de votare, se va desfășura exclusiv online. În Bihor, mai mulți profesori s-au declarat nemulțumiți pentru că, deși predau online, trebuie să folosească tehnologia din sălile de clasă.

Activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor, în care sunt organizate secții de votare, se suspendă în perioada 25-29 septembrie. Aceasta se va desfășura exclusiv în sistem on-line. Această decizie a fost aprobată de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, prin Ordinul nr. 5617 din 23.09.2020, în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 46/2020.

„În această perioadă, activitățile didactice în unitățile de învățământ aflate în situația mai sus menționată se vor realiza conform metodologiei privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Procesul instructiv-educativ „față în față” va fi reluat miercuri, 30 septembrie, conform scenariilor aprobate de către comitetele județene pentru situații de urgență, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sanitară.

Această propunere a fost agreată în întâlnirea de lucru de luni, 21 septembrie, pe care ministrul Educației și Cercetării a avut-o cu reprezentanți ai Asociației Comunelor din România, ai Asociației Orașelor din România, ai Asociației Municipiilor din România și ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.

 

Protecție doar pentru copii

Profesorii din Bihor au fost însă anunțați că pentru a preda on-line trebuie de fapt să vină la școală: „Activitățile de predare on-line se vor realiza din unitățile de învățământ, din spații ce nu au legătură cu cele în care au loc activități de amenjare a secțiilor de votare. Vor fi utilizate și verificate, cu această ocazie, dotarea cu echipamente IT și fiabilitatea conexiunii la internet. În cazuri excepționale, motivate printr-o adresă oficială către IȘJ Bihor, activitățile pot fi susținute și de la domiciliul cadrelor didactice. În toate școlile se va respecta orarul unității de învățământ. Profesorii vor monitoriza și raporta participarea elevilor conducerii școlii”.

Măsura transmisă școlilor i-a nemulțumit însă pe mulți profesori. Unele familii în care ambii membri sunt cadre didactice nu au cu cine să-și lase copiii dacă trebuie să predea on-line din școală, alții sunt nemulțumiți că decizia a fost luată peste noapte (cum să faci adresă oficială la Inspectorat dacă nu poți preda din școală, de pe o zi pe alta?). Mai sunt unele cadre didactice care consideră că măsurile luate pentru protejarea elevilor ar trebui să fie luate și în cazul lor. Inspectoratul nu vrea ca elevii să se îmbolnăvească, dar pe profesori îi trimite la școală să predea on-line.

„Decizia de a chema profesorii la școală ține de verificarea sistemului. Vrem să vedem dacă e funcțional și să îi obișnuim pe profesori pentru situația în care școala ar intra în scenariu galben sau roșu și ar fi nevoiți să predea on-line. Dacă profesorii au copii pe care nu îi pot lăsa nesupravegheați, sunt puține astfel de cazuri, să se adreseze Inspectoratului și vom găsi soluții. În ceea ce privește îmbolnăvirea profesorilor, riscul este mult mai mic. Aceștia sunt mult mai puțini, iar spațiile sunt bine delimitate. Dacă am fi chemat copiii situația ar fi fost mult mai riscantă”, a spus șeful IȘJ Bihor, Virgil Blage.