Când intri într-o unitate spitalicească, te aştepţi să vezi puse în aplicare la milimetru regulile sanitare de protecţie pe timp de pandemie. Ei bine, ieri, la Policlinica nr.1 din Oradea, lucrurile au luat-o razna, un număr neobişnuit de mare de pacienţi fiind nevoiţi să aştepte ore în şir pe holuri.

Transformarea Spitalului Municipal din Oradea în Spital Covid a dat peste cap actul medical cu care erau obişnuiţi atât pacienţii, cât şi medicii, mai ales în sistemul ambulatoriu. Cei mai micuţi pacienţi probabil au şi cel mai mult de suferit, pe lângă trauma fizică, având de suportat şi una emoţională, în contextul măsurilor sanitare speciale. Ieri, la Policlinica 1, la cabinetul de chirurgie pediatrică, a fost un aflux neobişnuit de mare de pacienţi.

„Cinci persoane pe metru pătrat, aerul condiționat nu merge, copiii și părinții lor suferă pe holul unei instituții sanitare din centrul orașului, din «capitala» Bihorului. Nu pandemia ne omoară, ci acele instituții care sunt finanțate din impozitele noastre. Sunt copii bolnavi care au ajuns cu două ore înaintea noastră și încă nu au fost văzuți de medic, noi de 44 de minute așteptăm cu o fetiță de 3 ani care are piciorul fracturat și cine știe cât o să mai așteptăm... Ce păziți, oameni buni?! Credeți că doar oile stau la rând?”, ne scrie exasperată Krisztina S.

Orădeanca susţine că nu se aplică nicio prevedere legală în privinţa gestionării pacienţilor pe timp de pandemie, nu se respectă regula distanţării sociale, aerisirea este inexistentă, iar despre dezinfectarea suprafeţelor nici nu a fost vorba, pe toata durata aşteptării ei pe hol.

„Nu se aplică nicio prevedere legală în privința gestionării pacienților în perioada pandemiei, nu tu doi metri distanță între persoane, nu tu aerisire, nici vorbă de dezinfectarea suprafețelor cu care au intrat, sau putea să intre în contact pacienții... La intrare nimeni nu verifică temperatura pacienților, nu întreabă dacă au avut legătură directă sau indirectă în ultima perioadă cu persoane infectate cu Covid, nu se verifică nici măcar existența măștilor de protecție. La niciun birt de la țară nu te lasă să intri fără mască că vine organul și te amendează... dar la Oradea, la Policlinica nr. 1 Oradea totul este în regulă, conform standardelor balcanice”, scrie revoltată orădeanca.

 

Un volum de muncă uriaş

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean, dr. Lucia Daina, ne-a declarat că ieri s-a înregistrat un număr neobişnuit de mare de pacienţi care, deşi planificaţi pe anumite ore, nu au respectat programarea. Apoi, volumul mare de muncă şi personalul medical insuficient au condus la timpi mare de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.

„Din păcate, în contextul epidemiologic actual, care a făcut ca tot ce este patologie non-Covid să ajungă la Spitalul Judeţean, a dus la o creştere a volumului de consultaţii. Am constatat azi (ieri-n.r.) că sunt mai mulţi pacienţi decât de obicei şi acest lucru a dus la o aglomeraţie pe holuri, din păcate, deşi pacienţii sunt planificaţi pe ore, nu respectă această planificare. Astăzi (ieri-n.r.), au fost peste 50 de solicitări, mult peste ceea ce se poate consulta în aceste condiţii deosebite”, ne-a declarat dr. Lucia Daina.

Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba, ne-a precizat directorul medical. Astfel, accesul pacienţilor în incinta policlinicii va fi restricţionat, având acces doar cei planificaţi, pentru ora respectivă. Restul pacienţilor vor fi nevoiţi să aştepte afară, în curtea policlinicii, nu pe holuri.

„Facem tot posibilul să ajutăm pe toată lumea, dar rugăm şi pacienţii să înţeleagă şi să aştepte până la ora la care sunt programaţi”, transmite directorul medical.