Până la finele acestui an, o nouă campanie de notificare a proprietarilor din Centrul Istoric al Oradiei va fi derulată de municipalitate în vederea reabilitării faţadelor clădirilor din acest perimetru. De la anul, toţi cei somaţi vor fi nevoiţi ca în termen de 60 de zile să decidă între a reabilita pe cheltuială proprie fațada sau să apeleze la Primăria Oradea, urmând ca această contravaloare a reparațiilor să fie recuperată de la proprietari în următorii cinci ani.

Aleşii locali au aprobat ieri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, extinderea programului pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea". Iniţial, prin legislaţia în vigoare, centrele istorice erau exceptate de la aceste prevederi. "Faptul că Parlamentul României a reușit să modifice legislația privind reabilitarea fațadelor, înlăturând excepția care prevedea că centrele istorice nu intră sub incidența legii, ne permite acum să acționăm și în centrul istoric al municipiului", a precizat primarul Ilie Bolojan. În prima etapă, care se va derula până la finele acestui an, urmează să fie notificaţi proprietarii clădirilor din acest perimetru, care au obligația ca în termen de 60 de zile de la notificare să decidă între a reabilita pe cheltuiala proprie fațada sau să opteze pentru ajutorul din partea Primăriei Oradea, care îşi va recupera banii în următorii cinci ani. În plus, legislaţia prevede acordarea unei finanţări nerambursabile în valoare de 20% din valoarea lucrărilor, însă se va face o selecţie a clădirilor, urmând să aibă prioritate cele cu o ornamentaţie mai deosebită. „Acolo unde vom avea fațade de o complexitate deosebită, vom acorda subvenții de 20%. S-ar putea prevedea, în buget, anual, sume între 500.000 euro şi 1 milion de euro. O faţadă ar putea să coste între 70.000 de euro şi 200.000 de euro. Astfel, într-un an s-ar putea reabilita între 10 şi 15 clădiri, atât din banii publici, cât şi ai proprietarilor", a adăugat Bolojan. Hotărârile asociaţiilor de proprietari vor putea fi luate cu 90% dintre proprietari.  

Chiar dacă legislaţia în vigoare permite acordarea de scutiri pentru cazurile sociale, ieri, Ilie Bolojan a declarat răspicat că în Oradea această politică nu se va aplica. „Primăria nu poate să preia cota de contribuţie a acestor cazuri sociale. Nu ar fi nici echitabil. Primăria va acţiona ca o bancă şi îşi va recupera banii. Însă despre modul în care se vor recupera aceşti bani de la proprietarii care nu îşi pot plăti lucrările vorbim abia peste trei ani", a spus edilul. Acesta a mai precizat că pentru clădirile monument istoric se vor elabora, prin Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice, proiecte tehnice de reabilitare care vor fi puse la dispoziție gratuit celor care doresc să-și reabiliteze fațadele din proprie inițiativă