Ecologistul Orlando Balaș a organizat ieri, între orele 17.00 și 18.00, pe Podul Ferdinand din centrul Oradiei, un protest spontan împotriva defrișării orașului.

Ecologistul, care a fost consilier al primarului Ilie Bolojan pe Spații verzi, acuză că, din 2008, până în prezent, au fost tăiați 20.000 de arbori în Oradea, considerând că principalul responsabil pentru acest masacru este atât edilul orașului cât și cetățeanul de rând.

„Așa cum se vede în spatele meu, s-au tăiat arbori uscați dar și sănătoși, după cum s-au tăiat cu ocazia întregii amenajări a malului Crișului Repede. Au dispărut sute de sălcii și de plopi sănătoși, în ultimii zece ani, pentru o amenjare jalnică și de un bun gust îndoielnic. ABA nu își face datoria, ci strică foarte mulți bani publici. Crișul acesta nu a fost curățat de foarte multă vreme, iar ei își găsesc, periodic, un pretext ca să mai taie niște copaci, pentru a face loc unei investiții private”, spune Orlando Balaș.

Ecologistul este de părere că banii orașului sunt investiți pentru distrugerea spațiului verde, și nu pentru protejarea lui.

„Cei care au soarta orașului în mâini, își bat joc de el, atât edilii cât și orădenii sunt responsabili de situația actuală. De-a lungul timpului, pe malul Crișului, s-au tăiat sute de copaci. Principalul responsabil este domnul primar, iar al doilea, este cetățeanul orădean, căruia nu-i pasă și care girează acest masacru al spațiilor verzi. Cerem Primăriei Oradea să stopeze defrișarea orașului. În ultimii 12 ani, s-au tăiat peste 20.000 de arbori, unii bolnavi, dar și foarte mulți sănătoși. Amploarea defrișărilor din orașul nostru este intolerabilă. În niciun oraș civilizat nu se taie atâția copaci. Vrem un oraș verde, nu un oraș sufocat de noxe și de praf de la sute de șantiere care nu se mai termină”, mai spune Orlando Balaș.

Mitingul a fost notificat Jandarmeriei Bihor, care a asigurat buna desfășurare a acțiunii.

„M-am suparat foarte tare când am citit în presă dis-de-dimineață că, pe Crișul Repede, se fac igienizări cu drujba, cu buldozerul. Cu cablul de oțel s-au smuls copacii din albia râului! E inacceptabil să se întâmple așa ceva!”, a spus și ecologistul Florin Budea.

Reamintim faptul că luni, 24 februarie, ABA Crișuri a trimis un comunicat de presă, prin care anunța că: „începând din această săptămână, au fost demarate ample acțiuni de igienizare pe cursurile de apă din bazinul hidrografic”.

În ziua respectivă, angajații instituției au degajat materialul lemnos aflat în albia râului Crișul Repede. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Oradea și RER Vest, și a vizat malul drept al râului, pe tronsonul cuprins între podul Intelectualilor și Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau).

ABA Crișuri anunța, prin același document, că: „acțiunile de igienizare vor continua, săptămâna aceasta, în Oradea, dar și în localitățile: Vașcău, pe râul Crișul Negru, în Ștei, pe Crișul Băița, și în localitatea Sărsig, pe valea Fânațelor”.