Joi, 1 septembrie, la Casa Darvas - La Roche, a avut loc vernisajul expoziţiei “Semne în spaţiu”, a celui mai cunoscut artist din România, Ion Pop, care creează lucrări grafice în fier forjat. Vernisajul s-a bucurat de prezenţa unui public special, iubitor şi cunoscător de artă, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de criticul Ramona Novicov.

Sculptorul Ion Pop s-a născut în 20 septembrie 1948, în localitatea Căpîlna, judeţul Sălaj. După câteva încercări abandonate de sculptură în lemn sau piatră, artistul şi-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal abia la 55 de ani. Ion Pop a reuşit să realizeze aproximativ 400 de lucrări de acest gen, în cei 10 ani scurşi de atunci, cea mai dificilă lucrare fiind realizată în 6 luni. Lucrările pot fi admirate agăţate pe un perete, dar la fel de bine prind contur şi expresie pe un birou sau chiar în aer liber.

“Lucrările semnate de Ion Pop sunt interesante tocmai pentru că artistul a pornit de la sculptură, care este volumetrică în mod definitoriu, şi a abordat-o din perspectiva liniei, ca mijloc de expunere plastică. Linia, deşi limitativă, este dinamică”, a precizat Ramona Novicov. “Nu este neapărat o formă de exprimare cu totul inedită, pentru că a fost întâlnită şi în secolul 20 această tehnică, în schimb, inedită este abordarea care vine dintr-o perspectivă rustică, dar credibilă”, a mai spus criticul. “Lucrările lui Ion Pop expun vidul, acel gol pe care-l cultivă cei care meditează profund asupra formei. Omul este de fapt o linie în mişcare, animată de puls, o formă care la un moment dat dispare şi lasă în urma ei doar vibraţia”, a mai spus Ramona Novicov.

Prezent la eveniment, managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a subliniat că lucrările lui Ion Pop ascund căldură, dar şi un spirit ludic dezvoltat. De asemenea, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a vorbit despre senzaţia de durabilitate, de stabilitate, sugerată de creaţii, atât prin modul de expunere, cât şi prin subiectele legate de uman, de obiecte aparent nesemnificative, dar care poartă semnul rezistenţei peste timp.

La finele vernisajului, autorul lucrărilor, Ion Pop, a precizat: “Banalitatea ridicată la la grad de simbol devine operă de artă. Lucrările mele sunt transparente, prin ele suflă vântul, trece ploaia, se joacă îndrăgostiţii sau copiii. Ele nu trebuie să stea într-un muzeu, ci pe o pajişte”.

Autorul a mai subliniat că lucrările nu sunt terminate, pentru ca fiecare privitor să completeze imaginea cu ce a strâns în propriul bagaj.

Expoziţia „Semne în spaţiu”, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, împreună cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, va rămâne în Casa Darvas - La Roche până în 20 septembrie.