O expoziţie unică în Oradea - Arta fierului forjat
Joi, 1 septembrie, la Casa Darvas - La Roche, a avut loc vernisajul expoziţiei “Semne în spaţiu”, a celui mai cunoscut artist din România, Ion Pop, care creează lucrări grafice în fier forjat. Vernisajul s-a bucurat de prezenţa unui public special, iubitor şi cunoscător de artă, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de criticul Ramona Novicov.
Sculptorul Ion Pop s-a născut în 20 septembrie 1948, în localitatea Căpîlna, judeţul Sălaj. După câteva încercări abandonate de sculptură în lemn sau piatră, artistul şi-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal abia la 55 de ani. Ion Pop a reuşit să realizeze aproximativ 400 de lucrări de acest gen, în cei 10 ani scurşi de atunci, cea mai dificilă lucrare fiind realizată în 6 luni. Lucrările pot fi admirate agăţate pe un perete, dar la fel de bine prind contur şi expresie pe un birou sau chiar în aer liber.
“Lucrările semnate de Ion Pop sunt interesante tocmai pentru că artistul a pornit de la sculptură, care este volumetrică în mod definitoriu, şi a abordat-o din perspectiva liniei, ca mijloc de expunere plastică. Linia, deşi limitativă, este dinamică”, a precizat Ramona Novicov. “Nu este neapărat o formă de exprimare cu totul inedită, pentru că a fost întâlnită şi în secolul 20 această tehnică, în schimb, inedită este abordarea care vine dintr-o perspectivă rustică, dar credibilă”, a mai spus criticul. “Lucrările lui Ion Pop expun vidul, acel gol pe care-l cultivă cei care meditează profund asupra formei. Omul este de fapt o linie în mişcare, animată de puls, o formă care la un moment dat dispare şi lasă în urma ei doar vibraţia”, a mai spus Ramona Novicov.
Prezent la eveniment, managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, a subliniat că lucrările lui Ion Pop ascund căldură, dar şi un spirit ludic dezvoltat. De asemenea, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a vorbit despre senzaţia de durabilitate, de stabilitate, sugerată de creaţii, atât prin modul de expunere, cât şi prin subiectele legate de uman, de obiecte aparent nesemnificative, dar care poartă semnul rezistenţei peste timp.
La finele vernisajului, autorul lucrărilor, Ion Pop, a precizat: “Banalitatea ridicată la la grad de simbol devine operă de artă. Lucrările mele sunt transparente, prin ele suflă vântul, trece ploaia, se joacă îndrăgostiţii sau copiii. Ele nu trebuie să stea într-un muzeu, ci pe o pajişte”.
Autorul a mai subliniat că lucrările nu sunt terminate, pentru ca fiecare privitor să completeze imaginea cu ce a strâns în propriul bagaj.
Expoziţia „Semne în spaţiu”, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, împreună cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, va rămâne în Casa Darvas - La Roche până în 20 septembrie.
Sunt de acord cu cele spuse de Gill Mark. "Pare grafica. Dar nu este deloc asa. Daca vizualizezi lucrarile lui Pop doar prin prin imagini foto, pierzi 50 %". Daca le vezi expuse undeva, nu pierzi nimic ... din ineditul formei de exprimare. Dar, daca stai si asculti si povestea lor (si cine altcineva poate s-o spuna mai bine daca nu artistul insusi), iti dai seama ca fiecare lucrare inseamna foarte multa munca, pe langa talentul evident: zeci de ore pentru a realiza grafica, sute de ore in sura din Capalna la forjarea, sudarea si mestesugirea fiecarui detaliu (nu degeaba artistului i se mai spune "imblanzitorul fiarelor"), zeci de mii de lovituri de ciocan aplicate pe fiecare bucata de fier, lovituri care parca vor sa imprime pe fiecare milimetru patrat o parte din sufletul si dragostea artistului pentru ceea ce face. Dar, mai presus de toate, sunt milioanele de linii si schite pe care artistul le are in minte, apecte care nu mai tin de munca, ci de geniu. Sunt convins ca timpul va demonstra ca istoria se scrie nu doar pe panza si in piatra, ci si in fier forjat! Felicitari Ion Pop!
Arta nu are grade,diplome , granite . Arta nu este elitista sau academica. Arta exista sau nu exista. Arta exista numai daca este receptata . Arta este un joc , dar nu o jucarie .Arta inseamna inefabil. Arta inseamna a trai pentru un timp inafara "domesticului" din noi. Arta inseamna reactia sublimului din subconstient Daca cineva crede ca o lucrare artistica ,din orice domeniu , poate fi pe deplin explicata,se inseala.Nu exista asa ceva , atunci nu mai este arta.Imaginati-va ca ascultati pentru prima data o simfonie.In prezentare ar exista o poveste, o tema...Insusi compozitorul spune ceva in sensul acesta.Ascultati , traiti momentul si comparati pe urma cele simtite cu prezentarea initiala.Vor fi multe pareri diferite , dar trairile vor fi - pentru toti- deosebite.Pentru ca arta atinge spiritualitatea cosmica.Si acolo sunt altfel de intelesuri... De aceea si in lucrarile domnului Pop multe sensuri nu le descoperim imediat iar altele sunt intelese diferit .Datorita si materialului din care sunt facute , lucrarile acestea parca respira .Si intr-adevar - cum se exprima autorul - prin ele parca curg elementele naturii si vietii :riu,ploaie,vint,raze de soare,pasari,sentimentele umane... Oarecum distractiv este faptul ca in general,comentatorii nu prea stiu in ce curent artistic sa plaseze lucrarile.O fi un transfigurativ spatial ? Vedem o transfigurare a realitatii , o realitate aparent efemera.In acelasi timp autorul incearca sa reliefeze si substanta existentiala a acestui neam, mai ales a oamenilor simpli,talpa tarii , nu ?! In spiritualul profund nu exista forme fixe , reguli impuse de nustiu cine ,ci doar "flashuri" spirituale ,daca pot spune asa.De aceea prin creatiile artistice autorii incearca aceasta trecere. Trebuie sa reusim sa vedem "printre".Un intelept spunea ca adevarul nu este in ceea ce se vede ci in ceea ce nu se vede...In acelasi timp vedem daca putem sau vrem. NOTA Daca vizualizezi lucrarile lui Pop doar prin prin imagini foto pierzi 50 % . Pare grafica. Nu este deloc asa.