Proteste cu îndemnuri explicite și repetate la zădărnicirea combaterii bolilor, în weekend, în Oradea. În jur de 70 de persoane vineri, 100 sâmbătă. Atmosfera a fost una apăsătoare în care, de la microfon, se repeta insistent ca oamenii să dea jos măștile.

Populism, incoerență, nesimțire și îndemnuri explicite la nerespectarea legii, cam acestea au fost ingredientele simulacrului de protest din weekend. Vineri, la ora 20.00, erau în jur de 50 de persoane în fața statuii regelui Ferdinand din Piața Unirii, doi dintre ei cu steaguri. „Au să vină mai mulți. Au fost la muncă și sunt obosiți probabil”, a spus un bărbat la microfon. Până la 20.30 a crescut numărul lor, undeva la 70. Cât să umple o cârciumă, ceva mai mare. Din boxa plasată strategic lângă statuie, au răsunat mai întâi „Deșteaptă-te române!” apoi „România trezește-te!”. În public erau câțiva „protestatari de meserie” care participaseră și la protestul Flaviei Groșan (femeia cu icoană și batic, de exemplu). Câțiva tineri veniseră și ei la protest dar doar ca să îi pozeze pe participanți, ca pe ceva ce merită păstrat în istorie. „Jos măștile, dacă ați venit la protest!”, repeta, ca o placă stricată, unul dintre organizatori la microfon. Evident, tinerii nici nu îl băgau în seamă. Ba mai mult, spre amuzamentul celorlalți, cineva i-a imitat intonația. „Jos mafia”, a spus bărbatul, râzând apoi de propriile cuvinte. În față, la câțiva metri de statuie, 7 adolescente, fără mască, tremurau de frig schimbându-și greutatea de pe un picior de altul. Un bărbat într-o geacă vișinie venise la protest cu partenera de viață care nu părea că îi împărtășește idealul de „libertate”, purtând masca pe față regulamentar, și pe gură și pe nas. „Arafat, nu uita, asta este țara mea”, s-a auzit apoi la microfon, grupul repetând apoi, de câteva ori, scandarea. Un copil de cel mult 12 ani, cu părul vâlvoi, cu ochelari, s-a așezat pe una din băncile din fața statuii, cu fundul pe spătar și picioarele pe locul în care stau turiștii. Trăgea cu poftă dintr-o țigară și scuipa pe jos, în fața lui.

Unul dintre participanți și-a făcut loc răspunzând chemării de a vorbi la microfon. „Eu știu că este un gaz făcut în laborator, fără gust sau miros. Dacă nu ai nicio afecțiune, te vindeci acasă. Nu există covid. Nu există nimic”, a spus bărbatul, aplaudat de cei adunați care au început să scandeze „Libertate!”, urmat de supa reîncălzită de la protestul pentru „Roșia montană” din urmă cu câțiva ani, „Uniți, salvăm, toată România”. Îndemnurile la nerespectarea legii au continuat. „Să nu spuneți că ați primit promoție la măști” a spus omul care conducea „adunarea”. Un râs subțire a răsunat din mulțime. Bărbatul care explicase înainte că nu există covid, s-a alăturat celorlalți într-o scandare, fără a băga de seamă absurdul situației: „Arafat, te iubim, coronavirus îți dorim!”. Tot din categoria absurdului au făcut parte și îndemnurile repetate adresate oamenilor, de a veni mai în față, a se apropia. Protestatarii însă, nu și nu, respectau fără să conștientizeze distanțarea socială. Parodia a fost totală spre final când unul dintre protestatari a spus la microfon, că el ar merge și sâmbătă la protest, dar trebuie să meargă la muncă. „Noi nu facem mișto, aici, da?!”, a tunat amfitrionul, luându-i microfonul.

În cele două laturi ale pieței, spre Episcopia Greco-Catolică erau parcate mașinile a patru echipaje de poliție și trei de jandarmi. Cam cât jumătate din numărul protestatarilor.

Sâmbătă, „circul” a continuat, numărul protestatarilor fiind ușor mai mare, undeva la 100 de oameni. Printre ei, și Alexandru Lungu și Mihai Lască. Culmea este că luptătorul Alexandru Lungu s-a arătat deranjat de numărul mic de participanți, în loc ca asta să-i dea de gândit.

Mai rău, în timpul protestelor, unul din cei 200 de mii de orădeni care a ales să stea în casă, neînțelegând, precum protestatarii, „care-i treaba cu covrigul”, a aruncat cu ouă spre „mulțime”. Tot sâmbătă, marșul pentru „deșteptarea” orădenilor a stârnit o dispută între manifestanți, aceștia certându-se pe ce direcție să o apuce.

Duminică o parte dintre protestatari, mai exact 12, s-au trezit cu amenzi de câte 500 de lei fiecare. Asta pentru că au decis să nu poarte mască nici în drum spre casă, riscând să îmbolnăvească persoane nevinovate. Iar acțiunile de identificare și amendare a acestora va continua și în zilele următoare, conform jandarmilor orădeni.

Una peste alta, protestele din ultima perioadă nu au deloc sprijinul mulțimii, în ciuda unor televiziuni naționale cu istoric de vidanjă, care se chinuie să demonstreze contrariul.