Copiii din grupa mică de la Grădiniţa din Nojorid au devenit, încă din primele zile de frecventare a programului preşcolar, victimele intereselor şi orgoliilor cadrelor didactice din această localitate. Pe de o parte, educatoarea grădinarilor susţine că directorul şcolii îi ţine pe copii într-o sală de clasă cu mucegai şi igrasie, în timp ce acesta se apără, acuzând că totul este doar o simplă manipulare politică. Încă de la începutul anului şcolar, educatoarea grupei mici de la Grădiniţa din Nojorid, Teodora Moş, a reclamat faptul că sala de clasă care i-a fost atribuită pentru desfăşurarea programului educativ nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar cerinţelor impuse. Încăperea este amenajată într-o clădire veche, unde, în afară de igienizările de rigoare, alte investiţii nu s-au făcut. Aşa se explică de ce pereţii sunt plini de igrasie, apa s-a infiltrat în tavan, iar aerul este irespirabil.

La doar câteva săptămâni de la începerea anului şcolar, educatoarea a acuzat stări de rău, iar în urma analizelor medicale, i s-a pus diagnosticul de rinită alergică şi astm, printre factorii de risc enumerându-se mucegaiul şi acarienii. În aceste condiţii, Teodora Moş a sesizat DSP Bihor, care a şi efectuat un control la faţa locului. Rezultatele efectuate de către Laboratorul de microbiologie Oradea indică prezenţa mai multor categorii de germeni, respectiv mucegai, în condiţiile în care, conform literaturii de specialitate, "în încăperile unde există tineri şi copii, pentru germeni hemolitici şi mucegai valoarea normală este de 0 germeni/mc aer". De asemenea, în adresa DSP Bihor din 29 octombrie a.c., se precizează că "rezultatul indică prezenţa germenilor microbieni hemolitici şi mucegai. Mucegaiurile din încăperi pot produce sensibilităţi şi alergii", recomandându-se igienizarea încăperii şi utilizarea de soluţii care să stopeze producerea acestor germeni. Cu toate că reprezentanţii Şcolii cu clasele I-VIII din Nojorid au igienizat sala de curs, după numai câteva zile, petele de igrasie au reapărut, iar varul a început din nou să se decojească. "Pe lângă petele de igrasie care au ieşit pe pereţi, în sala de clasă, pe la colţuri, sunt găuri făcute de rozătoare. Aerul este irespirabil. Una dintre fetiţe este diagnosticată cu astm bronşic. Iar eu, personal, am obţinut trei certificate medicale prin care se atestă faptul că, din cauza expunerii la un mediu plin de alergeni, am dobândit această boală profesională", a declarat Teodora Moş. Aceasta a solicitat ca puţinii copii care frecventează grupa mică să fie mutaţi în noua clădire ridicată peste drum, acolo unde îşi desfăşoară activitatea şi gupa mijlocie, respectiv cea mare. Solicitarea ei s-a izbit de refuzul conducerii şcolii, dar şi al Inspectoratului Şcolar. "Acest spaţiu de 3/4m mp nu este suficient pentru activităţile copiilor. De 30 de ani grupa mică funcţionează aici şi nu au fost probleme. Condiţiile sunt satisfăcătoare. Dar este o ambiţie a educatoarei, care nu vrea să stea în această clădire. Noi am instituit o regulă, că toate grupele mici stau aici un an, apoi se mută în clădirea nouă. Ca să pun capăt scandalului, am să o mut pe doamna Moş aici chiar şi mâine", a conchis Mihai Pop, directorul Şcolii din Nojorid.

 

Pentru clarificarea lucrurilor, ieri, inspectorul şcolar general, Dorel Luca, s-a aflat din nou la Nojorid şi, în urma audierii ambelor părţi şi a constatărilor de la faţa locului, a solicitat reluarea analizelor bacteriologice. "Spaţiul solicitat de educatoare în clădirea nouă nu corespunde activităţilor educative. Am solicitat efectuarea unor noi analize bacteriologice şi vom lua apoi o decizie, în funcţie de aceste rezultate", a precizat Dorel Luca.