Confruntaţi cu refuzul asociaţiilor de proprietari de a încheia noile contracte de colectare a deşeurilor cu operatorul de salubritate RER Vest, municipalitatea orădeană a demarat întâlnirile cu preşedinţii acestor asociaţii pentru a le prezenta modificările din contract şi noul plan de tarifare.  

Oradea se află într-o perioadă de schimbare a sistemului de tarifare și de colectare aplicat de operatorul de salubritate la nivelul municipiului. În urma licitației adjudecate anul trecut, RER Vest a avut drept termen data de 1 martie 2021 pentru implementarea noului contract și a noului sistem de colectare a deșeurilor. Din cauză că, până la această dată, compania nu a reușit să încheie contractele, în special cu asociaţiile de proprietari, municipalitatea orădeană a decis să prelungească termenul până la care pot fi încheiate aceste contracte, dar şi să se implice în campania de informare. Astfel, la solicitarea operatorului, Primăria Oradea a transmis o scrisoare comună către asociațiile de proprietari din Oradea, prin care le-a informat despre noul contract și noul plan de tarifare, urmând ca pe parcursul lunii martie primarul să invite președinții asociațiilor de proprietari la discuții. Prima întâlnire a avut loc marţi, 2 martie, în sala mare a Prefecturii Bihor, la care au participat o parte a preşedinţilor de asociaţii, primarul Florin Birta şi reprezentanții companiei RER Vest.

Conform noului contract, plata nu se va mai face în funcţie de numărul de persoane, ci în funcţie de cantitatea de deşeuri, după principiul „plăteşti cât arunci”. De asemenea, costurile scad în cazul în care se face colectarea selectivă a deşeurilor, aceasta însemnând că tarifele vor fi mai mici pentru reciclabile şi biodeşeuri decât în cazul deşeurilor reziduale.

„Împreună cu compania RER Vest, am prezentat noul contract și am explicat care sunt beneficiile lui. Majoritatea celor prezenți au înțeles și sunt deschiși să colaboreze pentru găsirea celor mai bune soluții pentru locatari. Aceste întâlniri vor continua și săptămâna viitoare, pentru ca asociațiile să fie cât mai bine informate”, a declarat primarul Florin Birta. Acesta a precizat că, în cadrul întâlnirilor, va prezenta președinților cele două variante de ţarcuri: una care conţine un container de rezidual, o pubelă de biodeşeu şi un container de reciclabil, a doua variantă incluzând câte două recipiente din fiecare tip. La blocuri va exista şi câte un recipient în fiecare incintă pentru colectarea sticlei.

„În ceea ce priveşte costurile, acestea vor fi împărţite la asociaţiile de proprietari în funcţie de numărul de locatari, ele fiind cu atât mai mici cu cât se respectă mai riguros criteriile de colectare selectivă şi cu cât deşeurile ocupă un volum mai mic. Dacă selectăm cum trebuie, reducând deşeurile reziduale, tariful va fi mai mic”, a mai spus Florin Birta.

În ceea ce priveşte principiul „Plăteşti cât arunci”, la blocuri este o etapă intermediară. „În luna mai sau iunie vom veni cu o propunere de regulament, care va intra în dezbatere publică, pentru a aplica acest principiu”, a mai precizat Birta.