Situaţia de la Băiţa rămâne pe muchie de cuţit. Pe de o parte, există în continuare o situaţie de risc, putându-se produce o catastrofă ecologică, iar pe de alta, exploatarea de neferoase pare mai aproape de faliment decât de o redresare. La Prefectura Bihor s-au întâlnit ieri reprezentanţii comisiei mixte formate la ordinul prefectului din reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi cei ai administratorului judiciar, firma aflându-se acum în reorganizare judiciară.

Şedinţa s-a ţinut cu uşile închise, într-o pauză consilierul prefectului, Florin Ardelean, informând presa că în urma discuţiilor s-au desprins câteva concluzii. "În acest moment nu există un risc iminent la mina Băiţa. Există însă un pericol potenţial, dacă galeriile sunt inundate, apele din subteran contaminate cu minerale grele pot, la rândul lor, să contamineze apele de suprafaţă din zona respectivă. Iazul de decantare care deserveşte mina nu prezintă pericol iminent, dar trebuie monitorizat în permanenţă. În fine, există riscul întreruperii energiei electrice de către furnizori din cauza datoriilor acumulate, a defectării pompelor şi a întreruperii activităţii de către muncitorii care nu au mai fost plătiţi de opt-nouă luni", a declarat Ardelean. În acest ultim caz, societatea fiind lipsită de resursele financiare prin care să asigure securitatea minei, torentul de probleme se va revărsa la propriu peste zona Băiţa, Nucet şi administraţia judeţeană.

Firma care a exploatat mina de la Băiţa este SC Mineral Mining SRL, preluată la sfârşitul verii de către societatea Olserv Min SRL, controlată de Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. În acest moment societatea este în reorganizare judiciară, instanţa numind Cabinetul de insolvenţă Carmen Demian să se ocupe de procedurile legale şi administrarea firmei. Lichidatorul Carmen Demian a declarat că prioritară este în acest moment găsirea unor surse de finanţare externă a activităţii de securizare a minei, precizând că nu există bani pentru a-i plăti pe cei aproximativ 25 de muncitori care asigură securitatea minei şi scoaterea apei din galerii. Pe termen mediu, în funcţie de ce vor decide creditorii şi instanţa, fie se va încerca repornirea activităţii prin atragerea unui finanţator, fie va fi declanşată procedura falimentului.

Pe de altă parte Alexandru Iştoc, fostul lider de sindicat şi reprezentant al Olserv Min SRL, spune că de luni muncitorii nu vor mai veni la lucru deoarece nu au mai primit bani de aproape nouă luni. Astfel, autorităţile se văd puse în faţa unui scenariu sumbru, pe care l-au identificat, dar nu pot să îl evite. La şedinţă a participat şi Mia Câmpeanu, directorul SC Băiţa SA, societate care i-a ajutat până acum pe muncitorii de la Mineral Mining să ajungă la mină, transportându-i gratuit. Se pare că de săptămâna viitoare firma respectivă va face demersuri la Bucureşti pentru a debloca situaţia şi a încerca să preia conservarea minei.

Datoriile Mineral Mining la 30 iunie 2010 erau de 5,8 milioane de lei (aproape 60 de miliarde de lei vechi), din care 1,4 milioane reprezintă salarii, 1,1 milioane - datorii la bugetul de stat, 2,4 - datorii la furnizorii de servicii şi energie electrică. Pierderile pe anul 2009 au fost de peste 10 milioane de lei (peste 100 de miliarde de lei vechi), iar în 2010, de 6,5 milioane (peste 65 de miliarde de lei vechi). Cei aproximativ 100 de mineri au fost trecuţi în şomaj la sfârşitul lunii august.

 

SC Mineral Mining SRL, deţinută de investitorul suedez Per-Göran Carlsson prin Dacian Mining AB, a fost prima societate privată care şi-a încercat norocul din 2008 în domeniul mineritului românesc. În iarna 2009-2010 au început greutăţile financiare, în februarie minerii blocându-se pentru prima dată în subteran pentru că firma nu le-a plătit salariile. Din exploatarea de aici s-a extras minereu de neferoase, în special cupru, destinat exportului.