Mobilier urban în stil secession pe strada Republicii
Începând de ieri, cei care au drum pe strada Republicii, pot admira în dreptul Agenţiei de Voiaj o expoziţie de mobilier urban în stil secession, oferită gratuit de către artistul orădean Carol Kovacs. Scopul acesteia este de a testa reacţia orădenilor vizavi de acest ansamblu, care ar urma să înlocuiască mobilierul stradal deja existent. Noul mobilier, o adevărată operă de artă, a fost confecţionat de către artist în aproximativ două luni, din lemn şi fier masiv, costurile lui ridicându-se la suma de 5.000 de euro.
"Ne-am gândit cum am putea rezolva problema redării splendorii şi unicităţii Oradiei având în vedere că mulţi dintre dvs. v-aţi plâns de mobilierul urban deja existent", le-a spus viceprimarul Gheorghe Carp jurnaliştilor prezenţi ieri la o conferinţă de presă organizată chiar în dreptul Agenţiei de Voiaj, lângă ansamblu. Carp a mai menţionat că totul s-a făcut pe cheltuiala artistului Carol Kovacs, urmând ca orădenii să decidă dacă sunt sau nu de acord cu acest gen de decoraţii stradale. Municipalitatea doreşte să achiziţioneze astfel de mobilier pentru toată zona de Corso: în alveola de lângă statuia lui Aurel Lazăr, în alveola din faţa Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, dar şi în zona cuprinsă între strada Roman Ciorogariu şi strada Mihai Eminescu. "Sunt elegante, nu sunt agresive în raport cu peisajul, cu ambientul construit în stilul dominant pe Strada Principală, şi anume secession", ne-a spus Aurel Chiriac, directorul Complexului Muzeul Ţării Crişurilor Oradea. Şi Mircea Bradu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor, crede că, faţă de mobilierul stradal deja existent, acest ansamblu are o altă abordare. "Noul mobilier va obliga să schimbe completamente concepţia asupra Pietonalei orădene", a arătat Mircea Bradu, care consideră şi că vechile decoraţii ar trebui valorificate prin mutarea în alte părţi ale oraşului. Nu toţi orădenii văd însă cu ochi buni noul mobilier stradal. "Cred că e o înşelăciune. Sunt prea înghesuite, iar la suma asta nu merită! Poate ca operă de artă ar merge, dar se vede cu ochiul liber că nu sunt practice. Au pus înainte o porcărie, acum pun alta la fel, toate, la preţuri foarte mari", ne-a spus un orădean. Alţii, în schimb, s-au arătat încântaţi de idee, apreciind calitatea estetică a ansamblului, dar s-au găsit şi unii care au văzut în el o inedită expoziţie de mobilier stradal... şi atât.
Orădenii îşi pot exprima opiniile pro şi contra vizavi de aceste exponate pe site-ului Primăriei sau pot transmite propriile sugestii artistului pe adresa de e-mail: karoly@karoly.com.
mobilierul asa zis vechi e doar de 3-4 ani . cum nu intreaba nimeni cat a costat , din banii cui s-a platit si cine a semnat contractul de achizitie a acestui mobilier cum de nu a prevazut nicio garantie ?nu pot sa cred cum nu intereseaza pe nimeni din actuala conducere a PMO cum se cheltuie banii nostri ai tuturor ?!!