O ședință de lucru a reprezentanților de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România cu cei ai autorităților publice locale din județul Bihor, pe tema proiectelor și investițiilor din sectorul Transporturi, s-a desfăşurat vineri, 28 aprilie, la Oradea.

 

Au participat la discuții președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și Mircea Mălan, directorul general al Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, prefectul Dumitru Țilplea, viceprimarii Oradiei, Antonia Nica și Marcel Dragoș, Letiția Motoc, directorul general al ADI ZMO, primari din județ și reprezentanți ai firmelor de proiectare și construcții.

Ședința a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea și a debutat cu prezentarea proiectelor de infrastructură feroviară derulate în județul Bihor atât de Consiliul Județean Bihor, de Primăria Oradea, cât și de CFR. Au urmat discuții despre proiectele de infrastructură rutieră și aeroportuară.

Întâlnirea a avut scopul de a promova parteneriatele ministerului cu autoritățile locale ca modele de urmat, de a analiza stadiul proiectelor aflate în faza de implementare la nivelul județului Bihor și de a identifica soluții pentru deblocarea unor situații specifice. Au fost prezentate, de asemenea, exemple de bună practică în fazele de pregătire, proiectare şi implementare a investițiilor.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Adrian Foghiș, a întocmit o listă cu proiectele din domeniul infrastructurii de transport finanțate cu fonduri europene, prin programele POIM, POT și PNRR, și a punctat câteva elemente importante în legătură cu proiectele derulate în județul Bihor. Astfel, proiectele de infrastructură feroviară derulate în judeţul Bihor sunt: Cluj-Napoca – Episcopia Bihor / Electrificare și modernizare; Arad-Oradea; Oradea - Satu Mare – Halmeu; Oradea - Satu Mare - Baia Mare – Dej; Centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor. În total, în execuţie şi pregătire, sunt proiecte în valoare de 2,37 miliarde euro. Proiectele de infrastructură rutieră (în valoare totală de 3,12 miliarde euro) sunt: drumul expres Arad – Oradea; Pasaj Intermodal Oradea; Varianta de ocolire Beiuș; Varianta de ocolire Aleșd; drumul de legătură la Sânmartin; descărcare Drum expres Arad – Oradea, sector lărgire DN 79; descărcare Autostrada A3, sector lărgire DN 19. În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură aeroportuară (în valoare totală de 75,8 milioane euro), acestea sunt: creșterea gradului de securitate și siguranță; proiecte de dezvoltare siguranță, securitate aeroportuară și neutralitate climatică; extinderea terminalului de pasageri.

CJ Bihor menţionează că primul parteneriat implementat la nivel național între Ministerul Transporturilor cu reprezentanții autorităților locale a fost cel încheiat între CNAIR cu Zona Metropolitană Oradea. Acesta a prevăzut mandatarea realizării studiului de fezabilitate pentru drumul de legătură de la centura Oradea la A3, la profil de autostradă. Investiția este în curs de finalizare, contractul de execuție fiind derulat de către CNAIR.

„Parteneriatul dintre CNAIR cu asocierea condusă de Consiliul Județean Bihor (alături de  Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Primăria Oradea) a fost prima formă de asumare a unui proiect de anvergura unui drum expres. Prin acest parteneriat s-au mandat autoritățile locale să pregătească o investiție majoră de tip drum expres, în etapa de realizare a studiului de fezabilitate a Drumului Expres Arad-Oradea. Pentru a se asigura o maturitate a proiectului, simultan cu derularea etapei finale a studiului de fezabilitate și anume obținerea acordului de mediu, proiectantul are echipa mobilizată pentru dezvoltarea proiectului tehnic”, precizează CJ Bihor.

Administraţia judeţeană aminteşte că, în premieră națională, se propune un parteneriat cu CNAIR pentru a delega implementarea Drumului Expres Arad-Oradea către asocierea dintre autoritățile locale coordonate de Consiliul Județean Bihor.

Pe de altă parte, proiectul Primăriei Oradea pentru dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor „este singurul proiect intermodal din țară aprobat spre finanțare în cadrul POIM 2014-2020, cu regula de eligibilitate n+3, pana în decembrie 2023”.

În domeniul rutier, la nivel de țară au fost asumate prin MTI/CNAIR 67 de parteneriate cu autoritățile locale, din care patru obiective de investiții sunt în faza de execuție. Dintre acestea, trei proiecte aflate în faza de implementare sunt din județul Bihor: varianta de ocolire Beiuș, varianta de ocolire Aleșd şi drumul de legătură la Sânmartin.