Nici măcar în condiţiile în care administraţia locală orădeană are finanţarea externă asigurată pentru marile investiţii locale, edilii orădeni nu par că se pot mobiliza pentru a demara efectiv aceste lucrări. Municipalitatea are, de aproape şase luni, aprobate sumele pentru trei mari proiecte, câştigate în cadrul Programului Operaţional Regional, însă, în prezent, niciunul nu este implementat.

 

Procedura cea mai avansată vizează proiectul de modernizare a 19 străzi din Oradea. Selectarea antreprenorului genaral al lucrărilor a fost finalizată în urmă cu aproape o lună, însă contractul de execuţie nu s-a semnat nici până azi, asta, în principal, din cauza unui circuit birocratic greoi. În urma evaluării ofertelor depuse de mai multe firme, soluţia Drumuri Orăşeneşti a fost cea care a corespuns cerinţelor impuse prin caietul de sarcini. Mai mult, oferta economică, care s-a ridicat la 9,7 milioane de lei, a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Însă, fără un contract parafat de ambele părţi, lucrările nu au cum să înceapă. Aşa că orădenii ale căror străzi se află în acest program vor trebui să se mulţumească cu promisiunile Primăriei că lucrările vor începe... cândva.

 

Reabilitare în carantină la Spitalul Municipal

O situaţie similară se înregistrează şi în cazul celeilalte investiţii: reabilitarea corpului ce adăposteşte policlinica de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Şi aici raportul de adjudecare s-a semnat la finele lunii noiembrie, ieri, însă, firma câştigătoare nu avea nici ea semnat contractul de execuţie. Lucrările de reabilitare a spitalului vor fi executate de către firma Constructorul Sălard, a cărei ofertă economică s-a ridicat la 1,68 milioane lei. Firma are obligaţia să finalizeze lucrările în termen de şapte luni de la predarea amplasamentului, care nu poate fi predat decât după semnarea contractului, pe care Primăria amână să-l semneze.

 

Riscuri pentru Cetate

Cel de-al treilea proiect care a primit o finanţare generoasă în cadrul Programului Operaţional Regional este Cetatea Oradea. Din păcate, în acest caz, lucrurile sunt mult mai dramatice. Deşi finanţarea este obţinută încă din iunie, administraţia locală orădeană nu a fost în măsură să finalizeze procedura de licitaţie. Prima încercare de a scoate la licitaţie lucrările de restaurare a opt corpuri de clădiri din cetatea medievală a eşuat, municipalitatea fiind nevoită să reia întreaga operaţiune. În condiţiile în care, până la finele lunii ianuarie 2010, municipalitatea trebuie să dovedească faptul că este capabilă să găsească un executant, în caz contrar, riscând să piardă 25 de milioane de lei, valoarea estimată a lucrărilor. Deschiderea ofertelor este programată pentru data de 15 ianuarie.

 

Astfel, ce nu a putut face în şase luni, municipalitatea va trebui să facă în două săptămâni. Proiecte care puteau fi deja demarate încă din toamnă, atunci când vremea permitea execuţia de lucrări de construcţie, vor trebui amânate până la primăvară, şi asta doar pentru că administraţia orădeană este campioană la tergiversări şi proceduri birocratice.