În primele două săptămâni ale acestei luni, viețile a trei oameni, din care două persoane adulte și una minoră, au fost periclitate în urma inhalării de monoxid de carbon. Ultimul caz de acest fel a avut loc luni, când două femei (mamă și fiică) au fost găsite de pompierii militari paramedici în stare de semiconștiență în propria locuință.

Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă, reamintind cetăţenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creştere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute, cu improvizații şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Astfel, în primele două săptămâni ale acestei luni, viețile a trei oameni, din care două persoane adulte și una minoră, au fost periclitate în urma inhalării acestui gaz asfixiant.

Primul caz a fost semnalat în data de 3 ianuarie, în localitatea Leș, comuna Nojorid, unde, o fetiță în vârstă de 12 ani a fost salvată de pompierii militari paramedici, după ce se intoxicase cu monoxid de carbon, în timp ce se afla în baia locuinței, încăpere în care funcționa un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz. 

Luni, 18 ianuarie, în jurul orei 12.50, echipajele de pompieri au fost solicitate de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, să intervină pe strada Griviței din municipiul Oradea, unde echipajul medical a găsit într-o locuință două femei (mamă și fiică) în stare de semiconștiență.

La adresa indicată au fost mobilizate de urgență două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea cu autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) și cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. În urma măsurătorilor efectuate cu echipamentele și aparatura din dotarea autospecialei CBRN, pompierii au constatat prezența monoxidului de carbon în locuință, acumulat în urma montării incorecte a tubului de evacuare a gazelor arse al centralei termice.

Cele două femei, în vârstă de 49 și 22 de ani, au fost asistate medical de echipajul Serviciului de Ambulanță Județean prezent la fața locului și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe.