Consilierii locali orădeni au aprobat joi studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de modernizare a Parcului 1 Decembrie. Municipalitatea speră că lucrările efective vor fi demarate în primăvara anului viitor. Valoarea totală a investiției este de 51.295.883 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.

„În etapa actuală de finanțare, care se încheie în acest an, am putut accesa fonduri europene pentru transformarea zonelor degradate în parcuri, în zone verzi. Cu titlu de  exemplu putem aminti Parcul Barcăului, Parcul Soarelui, parcul din Ion Bogdan, parcul din Cartierul Grigorescu. Perioada următoare de finanțare ne permite însă să reabilităm parcurile existente și tocmai de aceea pregătim din timp documentațiile necesare reabilitării acestora. Suma pe care o avem disponibilă pe POR este 18,4 milioane euro, cu specificația că se pot depune proiecte pentru încă 10 milioane euro, dacă nu vor fi folosiți toți banii”, a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local Oradea.

Unul dintre parcurile care vor fi modernizate este Parcul 1 Decembrie, pentru care au fost supuşi aprobării studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici.

Proiectul vizează înlocuirea structurii pietonale uzate actuale cu piatră de tip porfir, în timp ce aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt. Totodată, parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală (splash-pad). Modernizarea parcului mai presupune înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare.

„Din suprafața totală de 7,8 ha a parcului, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Un punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi. Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și  unde vor fi amplasate busturi similare celui a geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu  zone de fitness și cu mese de șah”, a menţionat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.

Ea a menţionat, totodată, că fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori din speciile castan, arțar roșu, mesteacăn, cedru, ginkgo, liquidambar, arbore de lalele, magnolia, Duglas, pin, brad argintiu, stejar etc. De asemenea, se propune plantarea unui număr de cca. 300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2.500 mp cu amestecuri de plante perene. Valoarea totală a investiției este de 51.295.883 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.

„Urmează să pregătim proiectul tehnic, estimând că după organizarea procedurii de licitație, cel mai târziu în primăvara anului viitor să înceapă lucrările de modernizare a Parcului 1 Decembrie”, a afirmat primarul Florin Birta.

Pe amplasamentul Parcului 1 Decembrie au fost aprobate anterior amenajarea unei fântâni muzicale ornamentale cu jocuri de apă și lumini, precum și amenajarea unei piste de pumptrack.