Consilierii locali şi-au dat acordul pentru încheierea unui protocol de colaborare între municipiul Oradea, Universitatea din Oradea şi două firme bihorene pentru un proiect termal.

În baza protocolului va fi depus spre finanţare a unui proiect de amenajare şi dotare a trei laboratoare de cercetare, două dintre ele urmând să fie amplasate în clădirea fostului Hotel al Tineretului.

Protocolul de colaborare este încheiat între Municipiul Oradea, Universitatea din Oradea şi alte două membre ale Asociaţiei ClusTherm Transylvania – Aqua President şi Phenalex. Protocolul are ca obiect depunerea spre finanţare a proiectului „ClusTherm Transylvania – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru valorificarea potenţialului apelor termale, sărate şi minerale din Regiunea Nord-Vest”. Potrivit şefului Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Pimăriei Oradea, Marius Moş, oportunitatea de finanţare este prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Proiectul constă în înfiinţarea a trei laboratoare de cercetare – analize şi testări: două vor fi amenajate în fostul Hotel al Tineretului, iar unul în cadrul Complexului President din comuna Sânmartin. În raportul de specialitate se menţionează că la Oradea vor fi amenajate şi dotate două laboratoare de cercetare a parametrilor fizico-chimici ai surselor de apă geotermală din Regiunea Nord-Vest, respectiv de cercetare a efectelor terapeutice ale apelor termale asupra sănătăţii umane. În Complexul President va fi construit şi dotat un laborator de cercetare şi o staţie de testare în vederea utilizării apelor geotermale şi termominerale terapeutice în crenoterapie şi cosmetică. Se mai are în vedere: realizarea unui studiu regional de evaluare a proprietăţilor apelor termale, sărate şi minerale în Regiunea Nord-Vest; realizarea a trei studii clinice în trei domenii – balneoterapie, crenoterapie şi dermatologie, combinate cu analiza apelor la nivelul operatorilor din Asociaţia ClusTherm Transylvania; dezvoltarea unei game de dermo cosmetice pe bază de apă geotermală cu uleiuri naturale şi fără conservanţi; testarea eficienţei apelor termo-minerale (antibacteriană, antiinflamatoare şi antireumatică) în laborator şi testare clinică; acreditarea/autorizarea laboratoarelor de cercetare.