Ioan Laza este unul dintre numele consacrate ale presei românești postdecembriste, acesta punându-și amprenta asupra publicisticii din partea de vest a țării atât prin activitatea sa directă, desfășurată în redacțiile vremii, cât și prin cea didactică, din cadrul Facultății de Științe Politice și Științele Comunicării a universității orădene.

Născut pe 22 octombrie 1953, la Meziad (comuna Remetea), Ioan Laza a avut primul contact cu Oradea încă din anii petrecuți la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” (1968-1973), după care a urmat pregătirea universitară, desăvârșită în cadrul Facultății de Ziaristică a Universității din București (1974-1978).
O prezentare concisă a prodigioasei cariere profesionale a lui Ioan Laza găsim în Dicționarul membrilor Asociației Române de Istoria Presei: 
„Între 1978 și 1982 activează ca redactor la cotidianul Crișana din Oradea, iar în intervalul 1982-1989 este corespondent al Scânteii pentru Bihor. Apoi, timp de doi ani (1990-1991), ocupă postul de secretar general de redacție la ziarul Crișana, după care îndeplinește funcția de redactor șef al acestui cotidian (1991-1993). Răstimp de un deceniu (1993-2003) va fi președinte al Consiliului de administrație al S.C. „Anotimp” SRL, Casă de Presă și Editură din Oradea, și director al publicațiilor Crișana (cotidian), Crișana Plus (săptămânal) și Al cincilea anotimp (revistă de cultură). Din 2003, este lector la Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Politice și Științele Comunicării, Programul de studii Jurnalism. Este coautor al lucrării Discurs politic și comunicare, vol I-II, (2004), realizată împreună cu Lia Maria Pop. Contribuții în volume colective: Ilie Rad (coord.), Jurnalismul cultural în actualitate (2005); Lia Maria Pop și Cristina Matiuța (coord.), European Identity and Free Movement of Persons (2005); Marian Petcu (coord.), Studii și cercetări de istoria presei I (2008); Marian Petcu, Odette Arhip, Marcela Ifrim (coord.); Studii și cercetări de istoria presei II (2009); Analele Universității „Tibiscus”, vol XIV, Seria Jurnalistică (2009); Lia Maria Pop, Simona Fer ș.a. (coord.); De la politicile educaționale la realitățile educației (2011). Semnătura sa poate fi întâlnită în revista Familia, Journal of Identity and Migration Studies, Revista Română de Istoria Presei etc.”
Pe lângă Asociația Română de Istoria Presei, Ioan Laza este membru al Asociației Formatorilor în Comunicare și Jurnalism și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, fiind distins de acest for cu Ordinul Ziariștilor, clasa I, pentru merite deosebite în întreaga activitate publicistică (2001) și cu Medalia de Aur (2006).
Trecând în revistă, fie și succint, activitatea profesională și civică a lui Ioan Laza, devine firească inițiativa primarului Gabriel Popa – susținută și de cercetătorul local Ioan Degău – de a propune Consiliului Local acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș reputatului publicist și dascăl originar din Meziad. De altfel, motivele pentru care, în cadrul ședinței Consiliului Local Beiuș din 26 februarie, lui Ioan Laza i-a fost acordată distincția menționată sunt enunțate chiar în referatul de aprobare prezentat de primarul Gabriel Popa: „în semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în viața istorică și culturală a Beiușului și a Țării Beiușului făcând cunoscut municipiul nostru, pentru întreaga sa activitate didactică și științifică”.