Aproape două mii de angajați din învățământul bihorean, profesori, învățători și educatori, susținuți de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, au ieșit vineri, 26 mai, în stradă, pentru a-și striga nemulțumirile. În majoritatea oraşelor reşedinţă de judeţ au fost proteste.

Programată pentru ora 12.00, acțiunea de protest a început însă mai repede, cu multă gălăgie, aproximativ 1.200 de persoane cu pancarte, fluiere și vuvuzele fiind prezente în fața Prefecturii Bihor, în frunte cu președintele SLÎ Bihor, Flaviu Zancu. Pe parcurs s-au adunat şi alţi protestatari. 

Potrivit liderului de sindicat, scopul adunării publice îl constituie manifestarea (aprobării, adeziunii sau protestului) în legătură cu: majorarea salariilor din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie; rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii - cadru nr.153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce provește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control; creșterea anuală a investițiilor din învățământ; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă; renunțarea la aplicația Edusal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Profesorii au fost susținuți și de elevi de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, care au venit în mijlocul mulțimii, ținând un afiș cu mesajul: „Vocația nu ține de foame”.

Pe alte pancarte era scris: „În ultimii patru ani, Guvernul a fost în grevă”, „Nu sunt bani? Tăiați pensiile speciale!”, „Cu pasiunea pentru muncă nu se pot plăti facturi!”, „Nu poți pune copiii pe primul loc, dacă pui profesorii pe ultimul!”, „La magazin nu poți plăti cu vocație”.

Adunarea publică, organizată de Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, a fost urmată de un marș de protest, pe traseul: Prefectura Bihor - Parcul Traian - ISJ Bihor - strada Mihai Eminescu - str. Nicolae Iorga - Episcop Roman Ciorogariu.

Potrivit liderului de sindicat, profesorii și angajații din educație sunt deciși să rămână în grevă până când negocierile de la București se vor finaliza cu soluții concrete și cu termen de aplicare imediat.