Conducerea OTL a prezentat un bilanţ al activităţilor desfăşurate în perioada stării de urgenţă, menţionând, totodată, că încasările au scăzut, în perioada martie-mai, cu 3,7 milioane lei. În plus, OTL estimează că pentru perioada martie-decembrie veniturile vor scădea cu 6,7 milioane lei.

Potrivit conducerii OTL, începând din 11 martie, pentru asigurarea sănătăţii călătorilor şi a angajaţilor, au fost luate următoarele măsuri: suplimentarea mijloacelor de transport în comun către Parcurile Industriale 1 şi 2, răspunzând astfel solicitărilor venite din partea operatorilor economici; tramvaiele şi autobuzele circulă pe toate liniile, urbane şi metropolitane, „la o frecvenţă care permite călătorilor respectarea normelor sanitare impuse”; monitorizarea permanentă a gradului de încărcare al mijloacelor de transport; dezinfecţia zilnică a habitaclurilor mijloacelor de transport în comun (scaune, pardoseli, bare şi suporţi de susţinere, validatoare şi case de marcat, etc.) atât înainte de ieşirea în cursă, cât şi la capete de linii, a cabinelor de aşteptare din staţiile de tramvai şi autobuz şi în sălile de aşteptare ale celor trei autogări administrate de OTL; măsurarea temperaturii călătorilor înainte de urcarea în mijloacele de transport în comun.

„Şoferii, vatmanii, mecanicii/electricienii şi celelalte categorii de personal  au respectat toate normele sanitare şi de organizare a muncii, rezultatul fiind zero îmbolnăviri”, precizează OTL.      

În ceea ce priveşte situaţia financiară, din martie până la ridicarea stării de urgenţă s-a înregistrat o scădere a încasărilor cu 3.700.000 lei, astfel: în martie, o scădere de 700.000 lei (-45%), în aprilie o scădere de 1,5 milioane lei (- 85%), iar în primele două săptămâni din mai, o scădere de1,3 milioane lei (-70%).  Conducerea OTL precizează că din cauză că şcolile şi universităţile rămân închise încasările din perioada iunie-septembrie vor scădea cu 700.000 lei (-85%), reprezentând costul abonamentelor pentru elevi şi studenţi.

Totodată, din cauza restrângerii unor activităţi economice şi a deplasărilor în scopuri diverse, se estimează că, în perioada iunie-decembrie, încasările din abonamente vor scădea cu 1,1 milioane lei (-23%), iar încasările din vânzarea biletelor, în aceeaşi perioadă, vor scădea, estimativ, cu 1,2 milioane lei (-24%). În total, OTL estimează pierderile totale din încasări pentru perioada martie-decembrie vor fi de 6,7 milioane lei.

În aceste condiţii, măsurile luate pentru echilibrarea fluxurilor de numerar pentru anul în curs sunt: rescadenţare ratelor la creditele de investiţii, cu influenţă pozitivă de 2,4 milioane lei (BCR 9 rate a 160.000 lei; ING 3 rate a 360.000 lei); şomaj tehnic pentru 80 angajaţi cu decontarea de la bugetul de stat, acaestă măsură având o influenţă pozitivă de 300.000 lei; economii la carburanţi şi energie electrică, influenţă pozitivă de 300.000 lei. În total, suma recuperată este de 3 milioane lei, rămânând un deficit prognozat de 3,7 milioane lei. „Deficitul este semnificativ pentru că nu se poate recupera prin scăderea cheltuielilor din cauza următoarelor aspecte: cheltuielile fixe sunt influenţate (şi vor fi) de achiziţiile de substanţe dezinfectante profesionale şi materiale sanitare, la care se adaugă creşterea preţurilor pentru unele materiale şi servicii; cheltuielile de mentenanţă sunt influentate de creşterea preţurilor şi condiţiilor de livrare pentru piese electrice şi electromecanice şi piese auto; cheltuielile directe cu salariile şi combustibilul/energia electrică sunt strâns legate de kilometri efectuaţi conform programului de transport, iar relansarea economică exclude reducerea programului de transport”, precizează OTL. 

În această perioadă s-au transmit recomandări călătorilor să utilizeze „canalele” electronice de achiziţie a legitimaţiilor de călătorie, astfel: plata biletului cu cardul bancar la POS-urile din mijloacele de transport; plata prin SMS pentru bilete; plata online pentru încărcarea abonamentelor prin portalul www.otl.ro.

În ceea ce priveşte programul de investiţii, OTL a anunţat că, la începutul lunii iunie, sunt aşteptate 6 autobuze Mercedes finanţate prin programul european RO-Hu 390, în valoare de 1,2 milioane euro, decontarea fiind asigurată printr-un credit punte pus la dispoziţie de BCR.