În perioada 2014-2020, municipalitatea orădeană are un portofoliu de proiecte cu finanţare nerambursabilă în valoarea de aproximativ 370 milioane euro, pe care trebuie să le implementeze până cel târziu în anul 2023. În precedentul exerciţiu financiar european, 2007-2013, valoarea totală a proiectelor cu finanţare europeană a fost de 250 milioane euro.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, direcţie responsabilă pentru scrierea proiectelor cu finanţare europeană, și-a prezentat raportul de activitate, menţionând o parte dintre proiectele aflate în derulare sau care urmează să fie implementate. „Pentru perioada 2014-2020, Municipiul Oradea are un portofoliu de proiecte în valoare de aproximativ 370 milioane de euro, proiecte care acoperă prin obiectivele lor toate domeniile vieții sociale, economice și culturale ale orașului”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, care are în subordine DMPFI. Mălan a menţionat că până în 2023 trebuie finalizate toate investiţiile pentru care este asigurată cofinanţarea din fonduri europene, iar, între timp, se lucrează pentru viitoarea perioadă de finanţare. „Putem spune că avem un ritm susţinut de atragere a fondurilor europene, chiar dacă unii ne critică că facem prea multe proiecte. Este extrem de important să valorificăm orice sursă de finanţare aflată la dispoziţia oraşului”, a afirmat viceprimarul orădean.

Cele 368,17 milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă atrase în ciclul de finanțare 2014 – 2020 prin programele POR, POIM, RO – HU, dar și prin alte programe nerambursabile, însă această sumă include şi cofinanţările de la bugetul local sau naţional. Potrivit directorului DMPFI, Marius Moş, în prezent se află în implementare 41 de proiecte, în valoare totală de 209 milioane lei. De asemenea, alte 10 proiecte sunt în etapa de semnare a contractului de finanțare și şase proiecte sunt în evaluare. Valoarea acestor 16 proiecte este de 97 milioane euro. Printre proiectele ce sunt în implementate sau urmează să fie implementate se numără: achiziția a 20 de tramvaie noi și a 15 autobuze hibrid noi, realizarea noii linii de tramvai Calea Aradului – Cantemir, Coridorul de mobilitate urbană Emanuil Gojdu (realizarea pasajelor din Centrul Civic), stația de redresare Cicero, pietonalizare Piața Ferdinand, pietonalizare str. Aurel Lazăr, pietonalizarea malului stâng al Crișului Repede, pietonalizarea zonei Libertății, piețele de cartier Magnoliei, Cazaban şi Nufărul, reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal, extinderea UPU şi a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean, reabilitarea termică a unor grădiniţe, şcoli şi licee din municipiu, reabilitarea sistemului de termoficare etapa a III-a, în valoare de 32,5 milioane euro, amenajarea de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice, valorificarea energiei geotermale în Cartierul Nufărul 1 și în zona noii săli polivalente, realizarea Centrului de Antreprenoriat Piața Cetate, Centrul de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea, Incubatorul de Afaceri. Printre proiectele care vor fi finalizate în acest an se numără restaurarea Casei Darvas La Roche, restaurarea clădirii Francmasoneriei, lucrările la malul stâng al Crișului Repede, reabilitarea Pieței Ferdinand, pietonalizarea străzii Aurel Lazăr, reabilitarea celor două bastioane ale Cetății, reabilitarea Școlilor Dacia, Onisifor Ghibu, Liceul Ortodox.  

Directorul DMPFI a anunţat că, în acest an, se doreşte înfiinţarea unui Birou de dezvoltare durabilă, care se va ocupa de proiectele de digitalizare, smart city, eficiența energetică, mobilitatea urbană durabilă, mediul de afaceri și coordonarea întocmirii strategiilor de dezvoltare a orașului.

În altă ordine de idei, Mircea Mălan a anunţat că o parte dintre proiectele implementate de municipalitate au corecţii financiare, ceea ce înseamnă returnarea banilor primiţi. O astfel de corecţie, în valoare de peste 2 milioane euro, s-a aplicat în cazul achiziţiei unui angiograf pentru Spitalul Municipal.

„Avem o corecţie financiară de 100% pentru angiograful achiziţionat în vechea perioadă de finanţare. Ne impută că am aplicat o procedură de achiziţie publică nepotrivită”, a afirmat viceprimarul, adăugând că Autoritatea naţională pentru Achiziţii Publice îşi dăduse acordul pentru procedură înainte de demararea acesteia. „Din punctul nostru de vedere corecția este o eroare semnificativă. Cea mai mare parte a banilor, 80%, i-am restituit entităţilor din Ungaria şi noi ne judecăm în plan intern cu instituţiile din România care au gestionat această problemă”, a precizat Mircea Mălan. Despre o altă corecţie este vorba şi în cazul amenajării noii linii de tramvai. „Avem o corecţie financiară simpatică, deocamdată preventivă, tranzitorie, tot de 100%, pe proiectul privind linia de tramvai, pentru un motiv care pentru noi e halucinant: faptul că entitatea privată care a întocmit studiul de fezabilitate a participat la licitaţie pentru proiectare şi execuţie în cadrul acestui proiect. Şi în Oradea şi în ţară s-a mai întâmplat ca firma care a făcut studiul de fezabilitate să participe apoi la licitaţia pentru proiectare ori execuţie în cadrul acelui proiect şi n-a fost până acum nicio problemă. Un fenomen generalizat în România devine dintr-o dată nelegal”, susţine viceprimarul Oradiei, care a afirmat că nicio lege nu interzice participarea firmei la licitaţie.