Primăria scade prețul de facturare a gigacaloriei cu 23 de lei, ca urmare a alocărilor financiare ale Guvernului. Deși prețul gigacaloriei este cel mai mic din țară, ca urmare a investițiilor în termoficare, primăria acoperă cea mai mică subvenție din România, doar 29%. Pe de altă parte, din cauza scumpirii electricității, orădenii vor plăti mai mult pentru apă potabilă cu 16% și pe canalizare cu 40%.

Măsura a fost aprobată joi de către aleșii locali, care și-au dat girul pentru noile prețuri ale energiei termice practicate de către societatea Termoficare Oradea SA în Oradea, valabile din 1 ianuarie 2022. Asta înseamnă că următoarele facturi emise populației vor fi calculate în funcție de actualul preț al gigacaloriei.

„Așa cum am spus, în momentul în care Guvernul României va aloca bani care să acopere unele costuri de producție a gigacaloriei, noi vom reveni asupra prețului și vom scădea proporțional această sumă primită de la Guvern cu cheltuielile pe care le avem. În urma unui calcul, pe întreaga perioadă a iernii 2021- 2022, noi vom primi de la Guvernul României suma de 11,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă jumătate din diferența de preț standard pe care îl calculează Guvernul, respectiv de 250 de lei, și prețul de achiziție pe care noi îl avem în momentul de față. Deci 11,7 milioane lei transformate în câtă gigacalorie se consumă într-o iarnă, ne-a reieșit o scădere a prețului gigacaloriei de la 396 de lei, prețul de facturare către populație, la 373 de lei. Practic, o reducere cu 23 de lei pe gigacalorie, care se va calcula o dată cu facturile emise din 1 ianuarie, deci facturile vor fi emise cu prețul nou”, a explicat primarul Florin Birta.

Edilul a arătat că Oradea are 77.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare și un preț total al gigacaloriei de 528 de lei, cel mai mic din țară. Din această sumă, 29% reprezintă subvenția suportată de Primăria Oradea, respectiv 155 de lei, restul de 373 de lei fiind prețul de facturare pentru consumatorii casnici.

„Aici se văd investițiile de aproximativ 200 de milioane de euro care au fost făcute în sistemul de termoficare din 2008 până în prezent și cred că și-a demonstrat performanța și utilitatea în această iarnă când, în ciuda temperaturilor scăzute, orădenii au avut un confort termic crescut în case și nu s-a întâmplat ca altădată să rămână fără apă caldă sau încălzire mai multe zile”, a precizat primarul.

Acesta a mai dat exemplul altor orașe, precum Constanța, care are un preț al gigacaloriei de 1.189 lei (450 de lei - tarif populație) sau Craiova 931 lei (462 de lei - tarif populație).

Apa și canalizarea se scumpesc

Din 1 februarie, Compania de Apă Oradea va percepe tarife majorate pentru serviciile de furnizare apă potabilă, canalizare-epurare și canal pluvial. Majorarea vine ca urmare a faptului că, în perioada august - decembrie 2021, societatea a înregistrat o creștere semnificativă a costurilor cu energia electrică, pe fondul creșterii prețului energiei electrice la nivel național. „Majorarea prețurilor care vor fi percepute de luna viitoare a fost aprobată în prealabil de către ANRSC, care a înțeles că această creștere vine pe fondul majorării prețului la energia electrică pe care Compania de Apă o folosește pentru transportul de apă, dar și în ceea ce privește canalizarea și epurarea. Așadar, prețul vechi la apă este de 3,55 lei fără TVA, iar după majorare va fi de 4,14 lei fără TVA, deci practic o creștere de 16%. Prețul vechi la canal și epurare este de 2,44 lei fără TVA, iar după majorare va fi de 3,42 lei fără TVA, deci o creștere de 40%. Merită menționat că prețul canalizării nu a mai fost modificat cu ocazia ultimelor actualizări, de aici și creșterea de 40%. Tariful pentru canalul pluvial va crește de la 0,46 la 0,48 lei fără TVA”, a spus primarul Florin Birta.

La nivelul țării, Compania de Apă Oradea se află, momentan, pe locul 43 într-un clasament al societăților care furnizează astfel de servicii publice, cu cele mai mici tarife, iar după majorarea lor, va ocupa poziția 33-34 în același top.