În administraţia publică bate vânt de grevă generală
Lideri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) se întâlnesc, azi, cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii, Justiţiei, Finanţelor şi Internelor pentru a încerca să rezolve solicitările sindicaliştilor care ameninţă că de mâine intră în grevă generală pe termen nelimitat.
Preşedintele executiv al (FNSA), Romel Neagu, a precizat, ieri, că întâlnirea se desfăşoară la Ministerul Justiţiei, începând cu ora 9.00. Liderul sindical a subliniat că funcţionarii publici vor renunţa la greva generală anunţată pentru 5 mai, dacă Guvernul chiar găseşte soluţii la probleme lor, acţionează efectiv, nu doar îi cheamă la discuţii. Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de reducerea cu aproximativ 45 la sută a veniturilor, odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare şi de ameninţarea cu disponibilizările. Aceştia au susţinut atunci că au ajuns în situaţia în care nu-şi mai pot susţine cheltuielile. Din cei 50.000 de sindicalişti afiliaţi la FNSA, 35.000 au semnat pentru declanşarea grevei din 5 mai. În Bihor, singurul sindicat afiliat la FNSA este Sindicatul Salariaţilor din Primăriile comunale ale judeţului Bihor "Şansa".
Funcţionarii din CJ Bihor vor să-şi câştige drepturile în instanţă
În ceea ce priveşte funcţionarii din Primăria municipiului Oradea, aceştia nu se vor ralia acţiunilor de protest organizate de FNSA la nivel naţional. Preşedintele Sindicatului "Forum", Kiss Judith, a precizat că funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Bihor nu vor intra în grevă generală. "Am fost aleasă în funcţie din 29 martie. Acum mă zbat cu alte probleme. Vor să ni se reducă salariile cu 25%. Mai exact, ni se desfiinţează sporul de dispozitiv. Din anul 2010, Legea 330 nu mai prevede pentru administraţia publică acordarea acestui spor. Au cerut sistarea plăţii acestor sume şi în urma controalelor desfăşurate la nivelul instituţiei. Anul trecut am câştigat în instanţă plata acestor sporuri. Deocamdată, ne abţinem să facem grevă. Aşteptăm să vedem ce obţinem în instanţă", a precizat Kiss Judith. Aceasta a adăugat că la sfârşitul acestei săptămâni, la Sinaia, va avea loc o şedinţă a Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor, la care vor participa atât sindicatele afiliate, cât şi cele neafiliate. "Sindicatele vor veni cu problemele cu care se confruntă fiecare judeţ în parte. La întâlnire vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici", a menţionat preşedintele Sindicatului "Forum" din CJ Bihor, care este format din 135 de membri.
"Pro As", solidar cu acţiunea FNSA
Pe de altă parte, dacă FNSA va declanşa greva generală în data de 5 mai, ar putea să ia parte la acţiunile de protest membrii Sindicatului "Pro As", din care fac parte angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. "În principiu, suntem solidari cu acţiunea FNSA şi suntem de acord cu toate solicitările lor. Deocamdată, analizăm situaţia, ne vom consulta cu colegii. Nu ştiu, deocamdată, dacă greva o vom face cu întreruperea totală a activităţii sau doar parţială. Mâine (n.r. - azi) vom şti ce vom face", a precizat preşedintele Sindicatului "Pro As", Adrian Marcu. Cât priveşte funcţionarii din Prefectura Bihor, aceştia nu fac parte din niciun sindicat, motiv pentru care activitatea instituţiei nu este ameninţată să fie întreruptă. De asemenea, deşi pe lângă FNSA şi alte federaţii ale funcţionarilor publici au aceleaşi nemulţumiri legate de diminuarea salariilor şi nerespectarea contractelor colective şi ameninţă cu proteste de amploare, în Bihor acestea nu se alătură acţiunii din 5 mai. Astfel, Sindicatul "Sed Lex", a anunţat că nu va organiza proteste în aceste zile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.