În fiecare început de an, odată cu sosirea primăverii, sunt evenimente deosebit de importante care marchează simbolurile tradiţionale strămoşeşti - Dragobetele, Mărțișorul precum şi 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii.

Pentru a scoate în evidenţă semnificația fiecărei sărbători, expoziția „Primăvara în lumină şi culoare”, oferă posibilitatea etalării imaginaţiei creatoare a celor care prin tehnica lor personală, a talentului, a măiestriei cu care sunt înzestrați, realizează lucrări de artă, prin picturi, grafică, icoane pe sticlă, vitralii, podoabe  şi obiecte de artizanat. Expoziția a fost deschisă de Ciorba Ioan, şeful secţiei Muzeul Orașului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, prin cuvântul de salut a celei de-a doua ediții a evenimentului, prin aprecierile valoroase ale lucrărilor expuse, aducând un omagiu, frumos exprimat, la adresa doamnelor cu ocazia Zilei de 8 Martie şi inițiatoarei şi realizatoarei proiectului coordonat de ing. Miorița Săteanu. Profesoara Emilia Mieluțiu a scos în evidență faptul că „creația artistică plastică este rodul muncii unui lung drum de căutări, gândirii, elaborării de transfigurare a realului în imagini magice”.

Lucrările expuse de prof. Ileana Vlad sunt  icoane pe sticlă şi reprezintă evenimentul cu conotație religioasă deosebit de importantă pentru toată creștinătatea în pragul Sfintelor Sărbători Pascale. Simbolul specific care ilustrează exact semnificația Paștelui este expus de prof. Florina Rodica Denuț în vitrina cu ouă de diferite mărimi, împodobite cu fireturi şi îmbrăcate în mărgele colorate, strălucitoare, ornamente de artă deosebit de valoroase şi aspectuoase. Un element al tehnicii considerate „unicat” în această expoziție este „desenul cu ațe”.

Lucrările expuse au fost realizate de către elevii CSEI Orizont structura CSEI nr. 1 Tileagd, sub directa coordonare a prof. psiholog dr. Alin Crețu, care prin expunerea sa a   subliniat că „aceste lucrări sunt executate de elevii care nu își pot menține permanent atenția asupra activităților pe care le au de îndeplinit în timpul dedicat orelor zilnice de curs, personal am dezvoltat mai multe alternative, dintre care astăzi vă prezint „desenul cu ațe”. Cuvântul artistului plastic Csatho Tohotom - reprezentantul Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Bihor a adus un omagiu sărbătorii Zilei Internaționale a Femeii - panotând patru picturi realizate recent, care exprimă dragostea față de femeia  mamă, soție, bunică și străbunică. Coordonatoarea proiectului, ing. Miorița Săteanu, a mulțumit artiştilor plastici pentru colaborare la realizarea celei de-a doua ediții a expoziției de primăvară și în mod special pentru faptul că vizitatorii pot să-și scalde ochii în minunatele culori ale primăverii, pot prelua în suflet strălucirea frumuseții luminii deschise a anotimpului și pot să  simtă dragostea redată și oferită de prezența florilor minunate, pictate în diferite nuanțe, în diferite tehnici, în diferite genuri ale artei plastice, care oglindesc harul, ingeniozitatea și expresivitatea sufletului artistului creator. Expoziţia va fi deschisă până în data de 31 martie 2023.

De remarcat faptul că elevele Edina Pușcaș şi Sofia Antonia Morna - Licelul de Artă, precum şi studentul Cornel Dușmanu - Facultatea de Artă și-au dat concursul pentru a panota lucrările în care se oglindesc frumusețea gândurilor, îndemânarea mâinilor şi creativitatea temelor expuse. Surpriza deosebită pe care o oferă această expoziție este debutul în arta plastică a lucrărilor celei mai tinere participante, eleva Anastasia Portelechi, clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială nr.16 Oradea, sub îndrumarea prof. Eugenia Drăgoi. Expoziţia oferă vizitatorilor lucrările artiștilor: Emilia Mierluțiu, Liviu Marc, Rodica Florina Denut, Ileana Vlad, Szell Katalin, Marian Noemi Eva,Csatho Tohotom Csongor, Treier Erzsebet, Popon Cristina, Barbici Eva, Oneț Terezia, Vassy Elisabeta, Nyitrai Karoly şi Alin Crețu.