Infecțiile acute ale căilor respiratorii sunt, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, de aproape două ori mai multe decât anul trecut pe vremea asta dar, totuși, sunt în scădere comparativ cu săptămâna trecută. În cazul pneumoniilor, săptămâna trecută au fost înregistrate cu 142 mai multe cazuri decât anul trecut, în aceeași perioadă.    

Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii în Bihor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat). Pentru sezonul 2018/2019 nu au fost cazuri de gripă.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 26 noiembrie - 2 decembrie, au fost raportate 4.469 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în scădere faţă de săptămâna precedentă (5.612 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (2.717 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 4.469 de cazuri au necesitat internare 65 cazuri.

În ceea ce privește pneumoniile şi bronhopneumonia, au fost raportate 769 de cazuri, în scădere faţă de săptămâna precedentă (1.124 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (627 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 769 cazuri au necesitat internare 153 cazuri.

„Din cele 18.820 doze de vaccin gripal primite de la Ministerul Sănătăţii în acest sezon, conform raportărilor din data de 4 decembrie, au fost administrate 18.012 doze de vaccin gripal la grupele populaţionale cu risc. 808 doze de vaccin gripal mai sunt în stoc la medicii de familie”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de directoarea executivă Daniela Rahotă.

Alimentație şi igiena

Medicii recomandă populaţiei optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). Este importantă și spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică). În caz de strănut se recomandă folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi. Vaccinarea antigripală este și ea o măsură bună. O alta este evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate - care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală. În cazul instituirii măsurilor de carantină este importantă respectarea deciziilor personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească. Se mai recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi anunțarea telefonică, în cel mai scurt timp posibil, a medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie.