Oradea a fost, în perioada 4-6 noiembrie, gazda Conferinței Naționale de Fizică Medicală, ediția cu numărul XIV, organizată de către Colegiul Fizicienilor Medicali din România, în colaborare cu Universitatea din Oradea. Cu ocazia evenimentului, a fost sărbătorită pentru a patra oară “Ziua Internațională a Fizicii Medicale” și pentru a doua oară “Ziua Internațională a Radiologiei”.

La finele săptămânii trecute, la Oradea, s-a desfășurat cea de-a XIV-a Conferință Națională de Fizică Medicală, eveniment care a avut tema “Educația în Fizica Medicală – cheia spre succes”.

Pentru a marca importanța Fizicii Medicale în medicina modernă, Organizația Internațională de Fizică Medicală (IOMP) a stabilit data de 7 noiembrie ca fiind Ziua Internațională a Fizicii Medicale. Data aleasă coincide cu ziua de naștere a celei care este considerată prima fiziciană medicală, Marie Curie.

Anul acesta s-a marcat la Oradea, pentru a patra oară în istorie, Ziua Internațională a Fizicii Medicale.

În fiecare an, IOMP propune o temă de dezbateri pentru marcarea acestei zile. Tematica acestui an este “Educația în Fizica Medicală – cheia spre succes”. Fizica Medicală este un domeniu interdisciplinar, care necesită cunoștințe din multiple domenii ale științei. Prin urmare, cheia succesului în Fizica Medicală constă în îmbinarea și armonizarea disciplinelor care contribuie la dezvoltarea acestei ramuri: fizica, biologia, chimia, informatica, medicina.

Departamentul de Fizică a Universității din Oradea a marcat această zi prin prezentări științifice de interes general despre Fizica Medicală, realizate de către elevi, studenți, cadre didactice și medicale. Prezentările din acest an au acoperit atât domeniul imagisticii medicale, a tratamentului cu radiație, cât și aspecte ale tehnologiei moderne care contribuie la cercetarea în domeniu și dezvoltarea acestei ramuri științifice. Festivitatea de deschidere a avut loc sâmbătă dimineața, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, în prezența președintelui Colegiului Fizicienilor Medicali din România - Marin Bodale și a decanului Facultății de Științe - Sanda Filip.

Evenimentul a fost organizat de către Colegiul Fizicienilor Medicali din România, în colaborare cu Departamentul de Fizică al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Oradea.