Doi orădeni, Korossy Adalbert, și fiul acestuia, Tamas, au găsit o modalitate inedită de a-și petrece timpul liber. De aproximativ o lună, aceștia se ocupă cu pescuitul magnetic, cea mai interesantă piesă pe care au descoperit-o în apele din Oradea fiind un pistol ce datează, cel mai probabil, de la începutul secolului XX.

Korossy Adalbert este tâmplar de meserie, iar de aproximativ o lună, bărbatul merge împreună cu fiul lui, Tamas, în vârstă de 12 ani și jumătate, la pescuit pe apele din Oradea, dar nu orice fel pescuit, ci unul cu magneți.

„Băiatul meu a văzut pe Youtube niște filmulețe despre Magnet Fisghing, și mi-a propus să ne ocupăm și noi de această activitate. Am acceptat imediat, mai ales că mi s-a părut ceva inedit, așa că am început să pescuim cu magnet. Avem doi magneți legați cu cordelină, pe care îi aruncăm în apă și scoatem la suprafață ce se lipește de magnet. Cea mai interesantă piesă este un pistol vechi de prin 1904, pe care l-am găsit în Peța, zona Cantemir din Oradea. Mai sunt și alte obiecte pe care le-am pescuit: cuie, telescop, lacăte, chei, sârme, bani mărunți, dar și un număr de casă, 3, turnat din fontă, care are o greutate de cel puțin un kilogram”, ne-a mărturisit interlocutorul nostru.

Orădeanul mai spune că sunt multe obiecte metalice pe care le-a pescuit împreună cu fiul lui din apele Crișului Repede, dar a căror utilitate nu a identificat-o până la această oră.

 „Peste un an vom face un inventar al obiectelor găsite, iar ce nu este bun, vom duce la fier vechi. Ne ocupăm cu pescuitul cu magneți când avem timp și disponibilitatea necesară. Scopul acțiunii este recuperarea metalelor, dar și să petrecem timpul în aer liber, într-un mod cât mai plăcut. Interesant este faptul că niciodată nu știi ce găsești, atunci când mergi la pescuit cu magneți”, a precizat interlocutorul nostru, adăugând că deocamdată sunt singurii din Oradea care au acest hobby.

„Magnetic fishing” presupune pescuitul unor obiecte cu conținut de fier sau din oțel din diverse medii mai greu accesibile: lacuri, bălți, râuri, puțuri înguste de adâncime, râpe cu maluri instabile etc. Câștigul pescarului cu magneți constă în recuperarea unor obiecte metalice pierdute, în descoperirea unor mici comori sau a unor surse de venit pentru cei care se ocupă de reciclare. Hobby-ul a fost adoptat de celebrități precum James Haskell, jucătorul de rugby englez, acest hobby fiind o combinație între ecologism și vânătoare de comori.