Peste 230 de copii cu cerințe educative speciale au urcat joi, 25 mai, pe scena sălii Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea, cu prilejul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional „Flori de Mai”.

Festivalul s-a desfășurat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara în culori”, și a avut următoarele secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative); Muzică (cântece, instrumente muzicale); Dans (dans popular, dans modern); Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume); Obiceiuri și DVD.

Spectacolul a fost prezentat de Daliana Negrean, de la Ansamblul „Stelele Bihorului”, și de prof. Simona Indrecan, de la CSEI Orizont Oradea.

Un juriu format din reprezentanți ai unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, a desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni, pe baza fișei de evaluare, care a conținut criterii de evaluare stabilite de organizatori și cunoscute de participanți. Printre membrii juriului s-a aflat și Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, iar din partea sponsorilor, Mirela Fechete, președinta Asociației „Toma Toboșarul”.

„Evenimentul crește de la an la an. Ajuns la cea de-a 14-a ediție, festivalul este aprobat la nivel național în cadrul Calendarului Educativ Național al Ministerului Educației, ceea ce ne bucură foarte mult. Se pare că, în sfârșit, și copiii speciali sunt așezați în rândul copiilor din învățământul de masă la un concurs atât de renumit și de valoros”, ne-a declarat prof. dr. Marușca Angela, directorul adjunct al CȘEI „Orizont” Oradea. 

Prin introducerea concursului în CAEN, evenimentul a fost deschis tuturor instituţiilor din țară și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei.

„Pe scenă avem 45 de momente. Vin participanți din toată țara, tot mai numeroși, ceea ce ne bucură. În plus, începând de anul trecut, avem și participanți din străinătate, Ungaria, Turcia, Spania, Polonia și Croația. Scopul evenimentului este integrarea copiilor cu CES, socializarea și, bineînțeles, legarea de prietenii între copiii noștri și copiii din alte școli, dar și o colaborare cât mai strânsă cu școlile partenere”, a adăugat interlocutoarea noastră.

În total, joi, pe scena sălii Arcadia, au urcat peste 230 de copii cu cerințe educative speciale, iar la secțiunea Decorațiuni, peste 400 de copii și-au arătat măiestria în artă. La secțiunea DVD au fost prezente 35 de momente.

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați cu diplome și pachete cu dulciuri.

Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea (coordonatori - prof. dr. Angela Marușca și prof. Călin Bacrău), în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Oradea, Universitatea din Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Liceul de Arte Oradea, Ansamblul Folcloric „Stelele Bihorului”, Asociația Cultural-Muzicală „Stelele Bihorului”(președinte Călin Bacrău), Școala Populară de Arte „Francisc Hubic” Oradea și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.