Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a elaborat un plan de măsuri preventive, care include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade şi pe mișcarea și comercializarea porcilor vii care urmează să fie sacrificaţi.

 

Acţiunile de verificare a agenţilor economici care vând produse de sezon se vor desfăşura în Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi. În ceea ce priveşte comercializarea porcilor, sunt verificate vânzările din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, iar în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației.

„În acest context informăm cetățenii județului că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane. Tot din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. Vânzarea/ achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor”, menţionează DSVSA Bihor. Totodată, DSVSA precizează că este interzisă comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. „Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare”, avertizează DSVSA.

Examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie. „Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2.000 lei, dar și pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată”, mai precizează DSVSA Bihor.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, motiv pentru care recomandăm tuturor cetățenilor ce doresc să sacrifice porcine în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar din localitate, înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor; pentru a examina animalul după sacrificare, preleva probele şi efectua analizele în vederea depistării Trichinelozei.

„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi sau înstrăinaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella SPP, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, atrage atenţia DSVSA Bihor.

 

Centre de examinare a cărnii de porc

Pentru a veni în spijinul cetățenilor, DSVSA Bihor organizează sâmbătă, 28 noiembrie, luni, 30 noembrie, şi marţi,1 decembrie, patru centre de examinare a cărnii de porc: un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul LSVJ Bihor, din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, între orele 8.30-13.00; un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul CSVSAO Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate, care funcționează între orele 8.30-14.00; un centru de permanență la nivelul municipiului Salonta, organizat la sediul CSVSAO Salonta, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4, între orele 8.30-13.00; un centru de permanență la nivelul municipiului Beiuş, organizat la sediul CSVSAO Beiuș, din municipiul Beiuș, Aleea Moților Bloc AN 5, între orele 8.30-13.00. Examinarea se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp. Valoarea unui examen trichineloscopic este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

Amenda pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată este între 20.000 şi 40.000 lei.

„Rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor, precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro”, mai precizează DSVSA Bihor.