Consilierii din Lugaşu de Jos nu vor fonduri europene?!
În regimul comunist, dezvoltarea localităţilor rurale din punct de vedere infrastructural nu era o prioritate, din această cauză România se află la coada Uniunii Europene (U.E.) când vine vorba de infrastructura rurală. Pentru soluţionarea acestor probleme U.E. a venit în sprijinul ţării noastre, în primul rând prin acordarea unor fonduri de preaderare, cum ar fi fondurile SAPARD, destinate exclusiv spaţiului rural.
Sapard ne dă, dar nu ne bagă în traistă...
Astfel de proiecte - spun specialiştii din domeniu - se pot accesa doar cu pricepere, seriozitate, devotament şi cu multă muncă. Din păcate, însă, comunele noastre nu prea dispun de oameni care să întocmească proiectele, motiv pentru care destul de puţine autorităţi publice locale au avut acces la fonduri Sapard. O comună privilegiată din judeţul nostru, care a reuşit să întocmească şi să acceseze un asemenea proiect este comuna Lugaşu de Jos, pentru această reuşită meritul aparţinându-i aproape în totalitate viceprimarului ing. ec. Sorban Levente, care, din anul 2006, a fost numit responsabil legal al proiectului. Chiar în cursul aceluiaşi an, viceprimarul Sorban a reuşit să semneze un contract de finanţare cu Agenţia Sapard în valoare de aproape 1 milion de euro, după care, în 2007, a obţinut, printr-o convenţie semnată cu Ministerul Agriculturii, un ajutor financiar rambursabil, fără dobândă, în valoare de peste 700.000 lei. De menţionat că, în cadrul programului Sapard, plăţile către constructor se fac de către Consiliul Local, etapizat, urmând ca, după recepţia parţială a lucrărilor de către specialiştii Agenţiei Sapard, aceste sume să fie virate înapoi către Consiliile Locale. În cazul în care lucrările nu sunt executate la termen sau sunt de proastă calitate, constructorul suportă toate consecinţele. "Aceste sume sunt acoperite de beneficiari de regulă din credite luate pe termen scurt. În cazul nostru, în etapa a doua de execuţie a lucrării, este nevoie de peste 1,6 milioane lei, la care se adaugă 5% din valoarea contractului iniţial semnat între Consiliul Local şi constructor, conform modelului aprobat de Sapard. Pentru a avea aceşti bani, am propus consilierilor un proiect de hotărâre privind accesarea unei credit de 1 milion lei, în completarea sumei de 700.000 lei", ne-a declarat viceprimarul Sorban Levente.
Un vot politic pentru un proiect primordial
Agitaţie mare la şedinţa Consiliului Local Lugaşu de Jos de marţi, 15 aprilie a.c., când pe masa aleşilor se afla propunerea de împrumut înaintată de viceprimarul Sorban. Aici, pe lângă cei 11 aleşi locali prezenţi, se aflau aproape toţi candidaţii de primar sau consilier local. Totul s-a derulat normal până când la dezbatere a fost luat punctul 2 de pe ordinea de zi, şi anume propunerea de împrumut necesară continuării lucrărilor de modernizare străzi în localităţile Lugaşu de Sus şi Urvind, derulate prin Programul Sapard. Au urmat mai multe luări de cuvânt, pro şi contra. Se pare că unele partide politice reprezentate în Consiliul Local, precum PD-L, PNL şi PNG, au stabilit înaintea şedinţei de a nu vota acest punct de pe ordinea de zi. Aşa se face că, în momentul votului, doar 6 şase consilieri, 3 UDMR, 1 PIN şi, contrar deciziei de la nivelul partidelor, 1 PNG şi 1 PNL au votat pentru. Insuficient, însă, pentru aprobarea proiectului fiind necesare minimum 7 voturi. Aşadar, propunerea a căzut, spre marea surprindere a responsabilului legal şi a opiniei publice din comună. De remarcat că, în ciuda faptului că din valoarea totală a proiectului peste 60% se derulează în satul Lugaşu de Sus (aceasta fiind, conform autorităţilor, cea mai mare investiţie din istoria localităţii), un consilier local din acest sat a votat împotrivă, iar unul a lipsit.
Interesele proprii, mai presus decât cele ale comunităţii?
Responsabilul legal de proiect, ing. ec. Sorban Levente, s-a arătat dezamăgit de decizia Consiliului Local Lugaşu de Jos, dar totuşi încrezător că astăzi, 21 aprilie a.c., de la ora 13.00, când are loc o şedinţă extraordinară a C.L., aleşii locali se vor trezi la realitate şi interesele de partid nu vor mai fi puse mai presus decât interesele comunităţii. Pe această cale, viceprimarul Sorban invită toţi localnicii comunei Lugaşu de Jos, interesaţi de soarta comunei lor, să fie prezenţi la şedinţa Consiliului Local. "Ar fi păcat ca aceste lucrări să nu-şi poată derula cursul din cauza unor mici orgolii politice, mai ales că împreună am reuşit să începem destule proiecte importante. Lugaşu de Jos este singura comună unde mai multe programe de valori considerabile se derulează simultan, cum ar fi lucrările acestea de modernizări străzi prin asfaltare, lucrări de canalizare (finanţate prin OUG nr. 7, în valoare totală de peste 4 milioane lei), lucrări de extindere a reţelei de apă, modernizare drumuri laterale prin pietruire şi renovarea clădirilor aflate în proprietatea comunei", ne-a mai declarat viceprimarul ing. ec. Sorban Levente, promotor al multor dintre aceste programe edilitare. De fapt, domnia sa a ţinut să menţioneze că merite deosebite pentru accesarea unora dintre aceste fonduri au şi domnii Králik László Attila, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP), şi Borbély László, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
"Unii vor să-şi facă încă de-acum campanie electorală"
Contactat telefonic, reprezentantul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fosta Agenţie Sapard) Satu Mare, a rămas surprins de cele întâmplate la Lugaşu de Jos, afirmând că încă nu s-a întâlnit cu niciun caz în care un beneficiar de fonduri europene nerambursabile să renunţe la proiect, adică la fondurile europene, într-un moment în care peste 30% din lucrare este executată. De asemenea, pentru a afla care au fost motivele ce i-au determinat să voteze pro sau contra, am stat de vorbă şi cu doi dintre aleşii locali ai comunei Lugaşu de Jos. "Unii vor să-şi facă campanie electorală încă de-acum, uitând că localitatea Lugaşu de Sus a fost neglijată de-a lungul anilor din cauza unor orgolii politice. Faptul că proiectul a căzut se datorează celor de la PNL, care au avut o mare influenţă. Chiar directorul şcolii din comună, Cornel Baciu, este împotriva creditului ăsta. Însă, ar trebui să fie tot aşa de preocupat să ne prezinte şi proiectele pe care le are în legătură cu unitatea de învăţământ pe care o conduce", ne-a declarat Aurel Secară, reprezentant al PNG în Consiliul Local, care a votat "pentru" accesarea împrumutului. Un vot "contra" a venit din partea consilierului PD-L Eugen Lucaciu, care şi-a motivat opţiunea astfel: "Mandatul nostru este aproape de final şi am zis că nu e bine să lăsăm moştenire o sumă aşa mare celor care vor veni. Acesta este singurul motiv pentru care nu am fost de acord, însă, totuşi cred că până la urmă ne vom pune de acord în această privinţă".
Aşadar, rămâne de văzut dacă în cadrul şedinţei extraordinare ce va avea loc astăzi consilierii vor privi cu ochi mai buni propunerea viceprimarului Sorban. În caz contrar... "Chiar dacă nu va trece proiectul, Consiliul Local Lugaşu de Jos este obligat să plătească constructorului lucrările executate, aproximativ 12-13 miliarde lei vechi, bani pe care trebuie să-i obţinem de undeva. Cel mai probabil va exista un proces prin care constructorul ne va obliga să ne respectăm obligaţiile financiare", a conchis viceprimarul Sorban Levente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.