Aula Magna a Universității din Oradea a fost ieri, de la ora 10.00, gazda deshiderii oficiale a Congresului național al Facultăților de teologie ortodoxă din România.

Evenimentul a început la ora 9.00, cu un Tedeum la Capela Universității din Oradea. De la ora 10.00 congresul s-a mutat în Aulă, unde s-au întâlnit decani, prodecani, directori de departamente și cei din școlile doctorale din toată țara. La prezidiu au stat rectorul Universității din Oradea - Constantin Bungău, președintele Senatului Universității - Sorin Curilă, prefectul Județului Bihor - Ioan Mihaiu, episcopul ortodox Sofronie Drincec, Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucureşti, Visarion Bălțat - Episcopia Tulcii, Nicușor Beldiman - consilier patriarhal, Vasile Răducă - Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Moderatorul festivității de deschidere a fost Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie a Universității din Oradea.

Nicușor Beldiman a citit în fața celor prezenți mesajul Patriarhului Daniel, care a subliniat legătura strânsă dintre Biserică și popor: „Nu trebuie să uităm că școala românească a luat naștere în biserică și că a continuat să se dezvolte în strânsă legătură cu ea. Biserica a slujit poporul român încă de la nașterea lui și este important să sprijiniți lucrările bisericii în societate”.

Dumitru Megheșan a afirmat, printre altele, că „Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr.Vasile Coman” a fost o facultate misionară, care a vegheat ca o candelă ca tezaurul românesc să rămână integru cum l-am primit și noi”.

Congresul și-a propus să dezbată problemele identificate în cadrul învățământului teologic universitar din cuprinsul patriarhiei, strategiile privind misiunea lor în societatea actuală și găsirea de soluții pertinente la problematica societății.

Episcopul Sofronie Drincec a vorbit despre rolul Oradiei în Marea Unire și despre legăturile religioase ale județului cu istoria și cultura națională. Rectorul Constantin Bungău le-a prezentat invitaților Universitatea din Oradea, subliniind rolul ei în educația românilor din Nord-Vestul țării.

O premieră importantă despre care au vorbit atât Sofronie Drincec, cât și Constantin Bungău este aceea că din acest an Universitatea poate pregăti doctoranzi și în teologie.

La congres au participat în jur de 50 de reprezentanţi de la 15 facultăți de teologie ortodoxă și departamente de teologie din diverse centre universitare.