Parcul 1 Decembrie din Oradea a prins viaţă sâmbătă, zi în care Comunitatea Scoutiştilor Orionini, din care fac parte peste 150 de tineri orădeni de toate naţionalităţile şi confesiunile, a organizat mai multe activităţi reunite sub genericul "O zi de tabără la munte". Evenimentul, care a marcat Ziua Internaţională a Cercetăşiei, sărbătorită pe 22 februarie, a fost un bun prilej pentru cei care au trecut prin parc de a observa tehnicile cercetăşeşti, aplicate într-o zi de tabără. Părintele Mihai Fechetă, preşedintele Societăţii de binefacere "Don Orione", a fost alături de tinerii cercetaşi pe toată perioada desfăşurării evenimentului.

La program au participat trei grupuri. Este vorba de grupul "Clan-foc", din care fac parte aproximativ 30 de membri care au peste 18 ani, grupul "Reparto", care reuneşte în jur de 50 de membri, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, respectiv grupul "Lupişorii şi Mămăruţele", care au sub 12 ani. Programul a debutat cu întâlnirea scoutiştilor la Liceul "Don Orione", după care a continuat cu orientarea prin oraş, cu ajutorul busolei, prin diferite puncte. Odată ajunşi în Parcul 1 Decembrie, cercetaşii au trecut la montarea corturilor şi realizarea construcţiilor de tabără. După masa de prânz, luată sub cerul liber, scoutiştii s-au apucat de cântat melodii care se cântă la munte, precum: "Andri Popa", "Ploaia care va veni", "Iubind aşa", "Râpa", "Mugur de fluier", "Pădure nebună" etc., acompaniaţi la chitară de colegii lor Claudia Căvăşdan, Tudor Beleuţă şi Vlad Hiriş. Au urmat jocurile, care i-au implicat pe toţi cercetaşii prezenţi, după care s-a trecut la cel mai emoţionant moment, acela al depunerii promisiunii, la care au participat 18 copii şi tineri. "Pentru a putea depune promisiunea trebuie să ai cel puţin şase luni vechime în grupul de cercetaşi", ne-a mărturisit Edina Szaldobagyi, coordonatoarea Grupului "Reparto", care este în asociaţia cercetaşilor de 10 ani. Tinerii care depun promisiunea promit că vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a-şi îndeplini datoria faţă de Dumnezeu şi faţă de ţară, de asemenea, promit să-i ajute pe alţii în orice situaţie, dar şi să respecte "Legea Scout". "Este cea mai importantă zi a anului pentru cercetaşi, pentru că aduc un omagiu întregii mişcări scoutiste şi fondatorului acesteia, Baden Powell. Evenimentul cuprinde şi o expoziţie foto din istoria grupului nostru, atât din excursii, cât şi de la momentul promisiunii", ne-a declarat Ion Alexandru, cercetaş. El a menţionat că Ziua internaţională a cercetăşiei se marchează la Oradea din anul 1993. La reuşita acţiunii de sâmbătă au contribuit: Radu Vidra, responsabilul cercetaşilor, precum şi responsabilii pe grupe ai cercetaşilor: la Lupişori: Gheorghe Pop, Alina Vâşcan, Patricia Petric, Raluca Iluţă, Claudia Cristea şi George Moisa; la grupul Reparto: Edina Szaldobagy, Lucia Iluţă, Claudia Căvaşdan, Antonio Dubău şi Diana Paşc; la grupul Noviciat (între 16 şi 17 ani): Tudor Beleuţă, Crina Blaga şi Roxana Pantea, iar la grupul Clan-foc: Ion Alexandru şi Andreea Ardelean. Asociaţia "Comunităţii Scoutiştilor Orionini" este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), care are drept scop educarea civilă, socială, moral-creştină, după modelul metodei cercetăşeşti creat de Baden Powell în 1907. Asociaţia activează în cadrul Centrului "Don Orione" din Oradea, având un efectiv constant de 150 de membri şi îşi efectuează întâlnirile în fiecare sâmbătă.

Baden Powell, fondatorul cercetăşiei, prin acţiunile sale, a dorit să ofere tinerilor o alternativă în procesul lor de educaţie şi formare ca membri activi ai societăţii. Cercetăşia se adresează copiilor şi tinerilor de pretutindeni, indiferent de rasă, naţionalitate şi religie. Bazându-se pe principiul "lăsaţi această lume mai bună decât aţi găsit-o!", tinerii implicaţi în această mişcare îşi propun să se îngrijească de mediul înconjurător, prin acţiuni de ecologizare şi protejare.