Cercetaşii orădeni promit să lase o lume mai bună decât au găsit-o
Parcul 1 Decembrie din Oradea a prins viaţă sâmbătă, zi în care Comunitatea Scoutiştilor Orionini, din care fac parte peste 150 de tineri orădeni de toate naţionalităţile şi confesiunile, a organizat mai multe activităţi reunite sub genericul "O zi de tabără la munte". Evenimentul, care a marcat Ziua Internaţională a Cercetăşiei, sărbătorită pe 22 februarie, a fost un bun prilej pentru cei care au trecut prin parc de a observa tehnicile cercetăşeşti, aplicate într-o zi de tabără. Părintele Mihai Fechetă, preşedintele Societăţii de binefacere "Don Orione", a fost alături de tinerii cercetaşi pe toată perioada desfăşurării evenimentului.
La program au participat trei grupuri. Este vorba de grupul "Clan-foc", din care fac parte aproximativ 30 de membri care au peste 18 ani, grupul "Reparto", care reuneşte în jur de 50 de membri, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, respectiv grupul "Lupişorii şi Mămăruţele", care au sub 12 ani. Programul a debutat cu întâlnirea scoutiştilor la Liceul "Don Orione", după care a continuat cu orientarea prin oraş, cu ajutorul busolei, prin diferite puncte. Odată ajunşi în Parcul 1 Decembrie, cercetaşii au trecut la montarea corturilor şi realizarea construcţiilor de tabără. După masa de prânz, luată sub cerul liber, scoutiştii s-au apucat de cântat melodii care se cântă la munte, precum: "Andri Popa", "Ploaia care va veni", "Iubind aşa", "Râpa", "Mugur de fluier", "Pădure nebună" etc., acompaniaţi la chitară de colegii lor Claudia Căvăşdan, Tudor Beleuţă şi Vlad Hiriş. Au urmat jocurile, care i-au implicat pe toţi cercetaşii prezenţi, după care s-a trecut la cel mai emoţionant moment, acela al depunerii promisiunii, la care au participat 18 copii şi tineri. "Pentru a putea depune promisiunea trebuie să ai cel puţin şase luni vechime în grupul de cercetaşi", ne-a mărturisit Edina Szaldobagyi, coordonatoarea Grupului "Reparto", care este în asociaţia cercetaşilor de 10 ani. Tinerii care depun promisiunea promit că vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a-şi îndeplini datoria faţă de Dumnezeu şi faţă de ţară, de asemenea, promit să-i ajute pe alţii în orice situaţie, dar şi să respecte "Legea Scout". "Este cea mai importantă zi a anului pentru cercetaşi, pentru că aduc un omagiu întregii mişcări scoutiste şi fondatorului acesteia, Baden Powell. Evenimentul cuprinde şi o expoziţie foto din istoria grupului nostru, atât din excursii, cât şi de la momentul promisiunii", ne-a declarat Ion Alexandru, cercetaş. El a menţionat că Ziua internaţională a cercetăşiei se marchează la Oradea din anul 1993. La reuşita acţiunii de sâmbătă au contribuit: Radu Vidra, responsabilul cercetaşilor, precum şi responsabilii pe grupe ai cercetaşilor: la Lupişori: Gheorghe Pop, Alina Vâşcan, Patricia Petric, Raluca Iluţă, Claudia Cristea şi George Moisa; la grupul Reparto: Edina Szaldobagy, Lucia Iluţă, Claudia Căvaşdan, Antonio Dubău şi Diana Paşc; la grupul Noviciat (între 16 şi 17 ani): Tudor Beleuţă, Crina Blaga şi Roxana Pantea, iar la grupul Clan-foc: Ion Alexandru şi Andreea Ardelean. Asociaţia "Comunităţii Scoutiştilor Orionini" este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), care are drept scop educarea civilă, socială, moral-creştină, după modelul metodei cercetăşeşti creat de Baden Powell în 1907. Asociaţia activează în cadrul Centrului "Don Orione" din Oradea, având un efectiv constant de 150 de membri şi îşi efectuează întâlnirile în fiecare sâmbătă.
Baden Powell, fondatorul cercetăşiei, prin acţiunile sale, a dorit să ofere tinerilor o alternativă în procesul lor de educaţie şi formare ca membri activi ai societăţii. Cercetăşia se adresează copiilor şi tinerilor de pretutindeni, indiferent de rasă, naţionalitate şi religie. Bazându-se pe principiul "lăsaţi această lume mai bună decât aţi găsit-o!", tinerii implicaţi în această mişcare îşi propun să se îngrijească de mediul înconjurător, prin acţiuni de ecologizare şi protejare.
Cred ca inteleg sintagma "vor trai unii si vor vedea altii" dupa frustrarile traite in perioada comunismului si cea postrevolutionara, cind in spatele unor ideologii generoase s-au nascut personaje dubioase, care au urmarit interesul personal si nicidecum interesul celor care l-au investit cu increderea in ideologia dupa care se ascundea. Ca sa raspund la afirmatia subtila si bine ascunsa cum ca cercetasia este o forma de afirmare a liderilor acestora, voi face o mica trecere in revista a liderilor Comunitatii Scoutistilor Orionini. In 1993 sub indrumarea preotului orionin Luigi Tibaldo (cunoscut Padre Luigi), are loc prima tabara scout (de cercetasi) comunitatea facind primii pasi in acest sens. Padre Luigi parasit Romania indreptandu-se ca misionar spre Madagascar, dupa ce a muncit pe rupte la infiintarea unui ALTFEL de Liceu pentru tinerii din Oradea. Congregatia Don Orione a continuat sa fie prezenta in Oradea prin calugarii sai si sa promoveze miscarea cercetaseasca. Sub aripa lor s-au format multe generatii de tineri, care ajunsi la virsta majoratului devedeau protagonistii si coordonatorii propriei lor miscarii cercetasesti. Azi societatea romaneasca si oradeana in special, beneficiaza de cetateni care nu au parasit tara (cu toate oportunitatile ivite), oameni integri, care incearca sa isi faca datoria fata de semeni. Unii sunt, economisti, avocati, ingineri, medici, functionari publici, muncitori... si ii veti recunoaste dupa optimism, scrupule, daruire, intr-un cuvint... felul in care isi fac datoria. Astfel, miscarea cercetaseasca in general, si Comunitatea Scoutistilor Orionini in special nu a fost si nici nu va fi o rampa de lansare in vreun domeniu... cu atit mai putin politic.
Nu trebuie să ne mirăm că se mai face confuzie încă şi în zilele noastre între cercetaşi si pioneri dupa ce am trăit 45 de ani de comunism şi de 20 de postcomunism… Şi totuşi ce este cercetăşia? Cercetasia este o miscare ce se adreseaza oamenilor din toata lumea, dar în special copiilor şi tinerilor. Copii si adolescenti, indiferent de vârsta, rasa, nationalitate, sex sau apartenenta politica, se pot alatura altor milioane de suflete care au descoperit cercetasia si se bucura de ceea ce aceasta le poate oferi. În primul rând, scopul cercetasiei este acela de a-i face pe tinerii si adolescentii cercetasi, constienti de calitatile si talentele pe care le au, de a-i învata lucruri noi de care poate nici nu au auzit, de a le arata frumusetile naturii, de a le da posibilitatea legarii de prietenii adevarate si poate mai târziu, de a le da posibilitatea sa-i învete si pe altii, ce înseamna sa fi un cercetas adevarat. Asadar cercetasia are rolul de a ne pregati ca oameni, din toate punctele de vedere, adica fizic, intelectual si spiritual. Sa fii cercetas înseamna sa fii un om bun, un om care îsi iubeste si respecta semenii, un om loial, un om de cuvânt, un om respectuos, îngaduitor cu altii si sever cu sine. Cercetasul este o persoana curajoasa, o persoana ce iubeste animalele, o persoana vioaie, încrezatoare si plina de viata. Dar a fi cercetas înseamna si altceva. A fi cercetas mai presupune tabere si activitati cercetasesti, presupune întâlniri si momente de neuitat cu prietenii cercetasi, presupune drumetii montane, cântece de chitara la focul de tabara, rapel, escalada, speologie si orientare turistica. Printr-un program educational bazat pe joaca si timp petrecut în natura, cercetasii învata lucruri interesante si utile. Învata sa faca un foc de tabara, învata noduri cercetasesti, învata sa realizeze constructii, învata sa-si spuna parerile si ideile, învata sa aprecieze natura, dar mai presus de toate, învata sa fie om.
Aveti tot respectul meu, domnule BURN, insa vorbiti in necunostinta de cauza. Cercetasii au aparut in 1907. Mult mai tarziu, atat "tineretul nazist" cat si pionierii perioadei comuniste preiau modelul organizatiilor de cercetasi, folosind acelasi gen de activitati insa in scopuri ideologice. Pentru a neutraliza Miscarea Legionara, care se bucura de o popularitate excesiva in randul tinerilor, in 1937, printr-un decret regal, Carol al II-lea desfiinteaza organizatia Cercetasii Romaniei, membrii ei urmand a face parte din proaspata organizatie infiintata - Straja Tarii. In timpul primului razboi, cercetasii sunt prezenti in spatele frontului, inlocuind sanitari, curieri si telegrafisti, dar si in lupta. Ecaterina Teodoroiu, celebra "eroina de la Jiu", era cercetasa. Domnule BURN, nici unul din domnii pe care dumneavoastra i-ati mentionat in comentariu, nu au facut parte din Miscarea Cercetaseasca. Printre cercetasii deveniti celebri se numara fostul premier britanic Tony Blair, fostul presedinte francez Jacques Chirac, interpretul si compozitorul Paul McCartney, regizorul Steven Spielberg si regele Suediei, Carl XVI Gustaf. Care este scopul cercetasiei? O educatie non-formala, care sa dezvolte spiritul de aventura al tinerilor, abilitatile de lucru in echipa, progresul personal prin forte propri si punerea tanarului in echilibru cu Dumnezeu, cu sine insusi, cu aproapele si cu natura. Cercetasul este mandru de credinta lui, isi doreste ca Imparatia Lui Dumnezeu sa domneasca in viata lui si in lumea intreaga.
In principiu, activitatile pionieresti legate de natura nu erau rele, doar ca ele erau o parte a educatiei ideologice, a indoctrinarii comuniste. Pe vremuri era obligatoriu sa fii pioner sau UTC-ist si deci multe se faceau fara convingere (si a fost mai bine asa). In schimb, la cercetasi vine doar cine vrea, iar educatia vine din convingere. Copiii sunt educati sa se descurce singuri, sa aiba grija unii de altii, sa respecte natura, sa fie cinstiti si harnici. Deci nota 10 pentru cercetasi si cei care ii indruma!
Si ....PIONIERIA + UTC-ul (initial UTM-ul) in care s-=au..format (SCALDAT)marea MAJORITATE A ACTUALILOR POLITICIENI (INCEPAND CU"ANTICOMUNISTUL" si"ANTISE-cur-ISTUL" basescu!) AU avut la baza (teorie)principii..GENEROASE ! Dar care au fost (SI MAI SUNT SI AZI)REZUILTATELE (pe termen lung). A se vedea TEORIA RELATIVITATII a lui EINSTEIN!!!! ...POIBILITATEA "AFIRMARII" ..organizatorilor!!! Vom trai (unii) si vor vedea altii!!