În 2020, municipiul Oradea va avea un buget de 1,8 miliarde lei, mai mare cu 30% decât în anul 2019. Suma alocată pentru investiții - 785 milioane lei (43%) - este cea mai mare ca valoare după anul 2015, când municipalitatea a repartizat, pentru acest capitol, 836 milioane lei.

Proiectul de buget al Oradiei a intrat, vineri, în dezbatere publică, urmând să fie aprobat până la mijlocul lunii februarie. Potrivit documentului, bugetul pentru anul în curs este de 1.805,387.720 lei. „Practic, este un buget cu 30% mai mare față de anul trecut”, a menționat, într-o conferință de presă, viceprimarul Florin Birta. Din această sumă, 57% (1.020.130.370 lei) va fi folosită pentru cheltuielile de funcționare, iar 43% (785.257.350 lei) pentru investiții. „Cei 43% reprezintă aproximativ 785 milioane lei. Această sumă este a doua sumă ca valoare care este repartizată în investiții după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene. Atunci suma alocată investițiilor a fost de 836 milioane lei”, a afirmat Birta. Potrivit acestuia, banii de investiții au fost direcționați, cu prioritate, pentru proiectele cu fonduri europene, apoi pentru proiectele colaterale proiectelor europene și pentru proiectele care sunt în derulare. Diferența de bani va fi folosită pentru investiții noi.

Florin Birta a precizat că veniturile proprii ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridică la aproximativ 482 milioane de lei, fiind mai mari cu aproximativ 22% față de anul precedent. Tot viceprimarul a anunțat că, după doi ani, se reia finanțarea proiectelor ONG-urilor, banii alocații fiind de aproximativ 500.000 lei.

O prezentare detaliată a proiectului de buget a fost făcută de directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, care a menționat că veniturile sunt constituite astfel: 34% - veniturile proprii ale instituțiilor subordonate, 27% - veniturile proprii ale municipiului, 18% - fonduri europene, 11% - împrumuturi, 5% - excedentul bugetar din 2019, 5% - prelevări de la bugetul de stat. Eduard Florea a precizat că la capitolul prelevări de la bugetul de stat nu au fost incluse cheltuielile descentralizate și nici sumele pentru echilibrare, care nu au fost transmise încă. În privința cheltuielilor operaționale, 56% (574,5 milioane lei) reprezintă cheltuielie din veniturile proprii ale instituților publice, 15% (149,29 milioane lei) este datoria publică, 9% instituții publice, 10% servicii publice, 6% asistența socială, 4% alte cheltuieli. Tot la capitolul cheltuieli, municipalitatea va continua finanțarea unor programe locale: susținerea învățământului românesc în Ungaria prin suportarea cheltuielilor de personal ale cadrelor didactice din Micherechi, programul Nunta de aur, gala Campionii viitorului, gala Antreprenorului orădean, programul de inițiere în înot pentru elevii din clasa a II-a, burse școlare și sprijin financiar pentru studenți în domeniul IT. Pe lângă acestea, după o pauză de doi ani, municipalitatea reia finanțarea acordată ONG-urilor, alocând, totodată, fonduri separate pentru programele de tineret. Pe de altă parte, în acest an se renunță la programul de bugetare participativă, municipalitatea alegând ca banii să-i aloce pentru implementarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul celor două proceduri de selecție organizate până acum, pentru că „suma necesară este mai mare decât cea estimată de cetățeni”. Directorul economic al Primăriei Oradea a menționat că proiectul privind amenajarea unui parc etnografic la Colegiul Național Onisifor Ghibu este dificil de pus în aplicare pentru că terenul aparține Ministerului Educației. În privința reabilitării casei de cultură din Podgoria, cel mai probabil această investiție nu se va realiza, pentru că imobilul este într-o stare avansată de degradare, iar costurile, mult prea mari, nu se justifică.

În privința lucrărilor de investiție din fonduri europene, printre acestea se numără: reabilitarea și eficientizarea energetică a unor institiuții de învățământ și a spitalelor, restaurarea zidurilor Cetății, amenajarea piețelor de cartier, Piața Ferdinand, pietonalizarea str. Aurel Lazăr, Muzeul Franc-masoneriei, Casa Darvas-La Roche, parcuri, reabilitarea rețelelor de termoficare (etapa a III-a), extinderea liniei de tramvai, pasajul subteran de pe Magheru, lărgirea Podului Dacia etc. Sume importante în buget sunt alocate pentru continuarea obiectivelor de investiții începute, cum ar fi: sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgență, reabilitarea și reconstrucția palatului Episcopal Greco-Catolic, construirea clădirii ambulatoriului pe str. Brașovului, reabilitarea fațadei imobilului de pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistem supraveghere video domeniul public, reabilitarea clădirii PMO, reabilitarea Căii Bihorului - tronson cuprins între pod T. Neș şi intersecția drum de legătură între str. Suișului, drum colector aferent șoselei de centură între str. Liviu Borcea – str. Ciheiului etc. Dintre investițiile noi, Eduard Florea a amintit: construirea căminelor studențești C1+C2 în campusul Universitar, reabilitarea școlii Szacsvay, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Sântrandreului – Calea Aradului, drumuri interioare în Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent șoselei de centrură între str. Livu Borcea – str. Ciheiului etc.

„Practic urmează trei ani de vârf. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 milioane de euro pentru investiții, restul până la 180 milioane euro sunt bani câștigaţi din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului. O realizare a Primăriei Oradea este și faptul că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei”, a menționat primarul Ilie Bolojan. El a precizat că sunt cel puțin șapte proiecte de investiții aflate în derulare care generează un deranj foarte mare și pentru care se depun eforturi pentru a fi încheiate cât mai repede: lucrările la podul Dacia, liniile de tramvai noi, lucrările peste centură în zona cartierului Europa, lucrări la Piața Ferdinand, reabilitarea căii Bihorului, lucrări la UPU și lucrările la parcarea de pe strada Independenței. Primarul a anunțat că, în acest an, se vor închide mai multe lucrări: Piața Ferdinand, amenajarea malului Crișului, lucrările din zona Podului Dacia, parcările, pietonalizarea străzii Aurel Lazăr și mare parte din parcurile noi. De asemenea, vor fi livrate tramvaiele noi în acest an.

Proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea - www.oradea.ro. Până în data de 3 februarie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget, urmând ca cel târziu în data de 19 februarie să fie supus aprobării în Consiliul Local.