Aproximativ 100 de persoane, membre a opt sidicate bihorene afiliate la CNS Cartel Alfa, au pichetat ieri Instituţia Prefectului judeţului Bihor, în semn de protest faţă de intenţia Guvernului de a elimina o serie de sporuri, premii şi alte stimulente salariale acordate bugetarilor. Timp de două ore, sindicalişti veniţi din toate colţurile judeţului, înarmaţi cu bannere şi pancarte au protestat în tăcere în Parcul Traian, după care liderii lor au urcat în biroul prefectului, Gavrilă Ghilea, căruia i-au înaintat un memoriu cu privire la acţiunile lor revendicative.

Protestului iniţiat de Filiala Bihor a CNS Cartel Alfa i s-a alăturat Sindicatul Colegiului Tehnic "Dimitrie Leonida", Sindicatul corpului profesional Universitatea Oradea, Sindicatul salariaţilor din primăriile comunale "Şansa", Sindicatul funcţionarilor publici din Agricultură, cel din Îmbunătăţiri Funciare, Sindicatul medicilor veterinari, Sindicatul teritorial profesional APIA, respectiv Sindicatul Pro asistenţa socială.
"Proiectul de ordonanţă de Guvern privind eliminarea unor drepturi salariale ne-a făcut să ieşim în stradă. Ar fi o mare pierdere pentru salariaţii din sectorul bugetar să nu mai poată beneficia de aceste sporuri. Solicităm menţinerea drepturilor salariale din sistemul de stat", ne-a declarat preşedintele Filialei Bihor a CNS Cartel Alafa, Florin Pascu.
În Bihor sunt 12.000 de sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa, printre care şi 1.400 de funcţionari publici din primăriile comunale din judeţ. La protestul de ieri au fost prezenţi funcţionari din primăriile Oşorhei, Sântandrei, Gepiu, Cefa, Săcădat, Biharia, Tileagd şi Sânmartin. "Nu suntem de acord cu reducerile de personal, cu neacordarea salariilor de merit, cu reducerea indemnizaţiei de conducere, renunţarea la premiile anuale şi lunare", a declarat Florian Drecin, preşedintele Sindicatului salariaţilor din primăriile comunale "Şansa".
La acţiunea de ieri au venit şi câţiva salariaţi şi cadre didactice de la Universitatea Oradea, care şi-au exprimat, la rândul lor, dezacordul faţă de proiectul de act normativ. "Suntem o categorie care de patru ani aşteaptă majorarea salarială. Vom fi obligaţi să luăm o decizie în ceea ce priveşte sesiunea din vară. Elevii şi studenţii sunt o masă de manevră de care ne folosim", a declarat Gheorghe Ionescu, preşedintele Sindicatului corpului profesional Universitatea Oradea.
Un memoriu scris, semnat de reprezentanţii celor opt sindicate prezente la protest, a ajuns şi pe masa prefectului Gavrilă Ghilea, care i-a primit pe liderii protestatarilor la el în birou.

În cursul zilei de ieri, reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai sindicatelor au ajuns la un acord în privinţa articolelor 6,7 şi 20 din proiectul de ordonanţă, cu privire la salariul de merit, fondul de premiere, sporuri pe care bugetarii le vor primi în continuare, rămânând în divergenţă doar articolul privind indemnizaţia de conducere.