Dare de seamă cu multă plictiseală la Instituția Prefectului Bihor. Ioan Mihaiu a făcut un bilanț de aproximativ 40 de minute, precizând doar părțile pozitive ale activității desfășurate și lăudându-se cu like-urile de pe facebook. Nimic despre programările cu lunile la examenele auto sau despre blocajele de la eliberarea cazierului.

 

Sala mare a Prefecturii a fost aproape plină ieri, la ora 10.00, când prefectul Ioan Mihaiu a făcut bilanțul pe 2018 al instituției. Veniți, din obligație de serviciu sau de partid, o parte dintre participanții la bilanţ au stat cu ochii în telefoanele mobile ori s-au uitat „prin” colegi, frământați de propriile probleme sau ale instituțiilor pe care le conduc.

„În 2018 s-au încasat la bugetul de stat 14,5 milioane de lei. Au fost făcute 170 de achiziții pe SEAP și s-au făcut două angajări. 5.500 de persoane urmăresc pagina noastră de Facebook și am avut postări cu peste 100.000 de vizualizări, cele legate de incendiul de la Palatul Episcopal și Parada de 1 Decembrie”, a spus, printre altele, prefectul care le-a pus celor prezenți filmulețul cu Parada de 1 Decembrie. A mai fost punctat faptul că sunt în construcție 7 locuințe pentru romi la Oșorhei, că peste 800 de copii romi au primit sprijin pentru a merge la grădiniță și 3.000 de persoane rome au fost instruite pentru încadrarea în muncă.

„Prin modificările legislative care s-au adus, dar și prin îmbunătățirea activității, prin trecerea la programarea on-line a acestor activități s-a reușit eliminarea unor aglomerări. Suntem județul care stă cel mai bine din partea de Nord-Vest a țării, atât pe linia de pașapoarte, dar mai ales pe linia serviciului de permise și înmatriculări. Avem solicitări și programări on-line și din celelalte județe, pentru că avem un termen scurt de soluționare a acestor servici. Numărul pașapoartelor a crescut cu 5-6.000, dar ce este îmbucurător față de anii anteriori, când am avut ani în care era egal numărul cererii de pașapoarte temporare cu cele electronice, am ajuns ca, în 2018, numărul pașapoartelor temporare, 11.700, să fie mai mic ca cele electronice, 20.000. Un număr aproape dublu și sperăm să mai crească. Pentru activitatea serviciului public de permise și înmatriculări, mulțumesc Consiliului Județean Bihor, că după 15 ani am reușit să facem reparații capitale”, a spus prefectul, fără a aminti măcar de avariile de la serverele Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS care i-a făcut pe bihoreni să aștepte cu orele redeschiderea serviciului.

 

S-au prostit bihorenii peste noapte?

 

Cea mai gravă omisiune a fost însă cea legată de permisele auto, acolo unde prefectul a preferat să se ascundă în spatele cifrelor fără a expune problemele reale ale serviciului.

„Am avut peste 40.000 de înmatriculări, aproape 30.000 de radieri, peste 20.000 de autorizații și numere provizorii, ajungând la 252 de mii de autovehicule înmatriculate în județ, cu peste 16.000 mai multe comparativ cu anul precedent. În ceea ce privește permisele de conducere, am avut 20.000 de programări, 8.500 de admiși, cifrele sunt mai mari decât anul trecut. Din păcate, numărul celor care au obținut permisul de conducere, raportat la cerere este mai mic, scăzând la un procent de sub 40%”, a spus Ioan Mihaiu.

De ce sunt cifrele mai mici? Nu, nu pentru că bihorenii care și-au dat examenele pentru a obține permisul de conducere s-au prostit de la un an la altul, ci pentru că serviciul a fost incapabil să asigure programările la examene într-un timp rezonabil. Mai exact, după ce au trecut de examenul la sală, cei care au vrut să-și dea proba practică au fost programați după 2-3 luni. Din lipsă de personal, au susținut cei care se ocupă de serviciu. Pentru cel care și-a dat examenul, și care trebuie să îl ia în decurs de un an, altfel reia toată procedura de la capăt (vorbim aici de costuri substanțiale - în jur de 1.800 de lei - pentru un angajat cu salariul minim pe economie, cum sunt cei mai mulți în Bihor) asta a însemnat că a avut trei sau, în cel mai bun caz, patru ocazii de a-și lua permisul (asta pentru că, de sărbători, cei din sistem s-au odihnit și ei) în loc de 8-9 prezentări la examen câte ar fi fost normal, dacă programarea s-ar fi făcut la un rezonabil 30 de zile. Această situație s-a tradus în scăderea procentului celor care și-au luat permisul și în pagubă pentru cei care nu și-au luat permisul și sunt nevoiți să înceapă școala de șoferi de la capăt.

În concluzie, bilanțul prezentat de prefectul Ioan Mihaiu a fost asemănător cu cele ale Guvernului, în care sunt subliniate doar lucrurile pozitive care dau bine pentru cetățeni și omise cele care ar strica imaginea instituției sau a celui care o reprezintă.