În judeţul Bihor a fost confirmată pesta porcină africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din Crestur, comuna Abrămuţ. DSVSA a efectuat dezinsecţia fermei afectate şi a recoltat probe de la animalele moarte și sacrificate. De asemenea, a fost emisă ordonanţă pentru suspendarea activității târgurilor de animale din Marghita și Sălard.

 

Instituţia Prefectului judeţului Bihor a anunţat ieri că, în urma anchetei epidemologice deschise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București - Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, comuna Abrămuț, județul Bihor. „Conform procedurilor, DVSVA Bihor a luat imediat măsuri punând sub supraveghere sanitară veterinară exploatația, impunând restricții de mișcare și efectuând dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate. S-au recoltat probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (57 de capete)”, se menţionează în comunicatul de presă al Prefecturii Bihor. Totodată, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind „controlul, combaterea și eradicarea acestei peste porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții”. „Menționăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, susţine Prefectura Bihor. În aceste condiţii, a fost emisă ordonanța de suspendare a activității târgurilor de animale din municipiul Marghita și localitatea Sălard, având în vedere faptul că sunt în apropierea zonei de focar declarat PPA. Pe de altă parte, luni, 9 iulie, la sediul Instituției Prefectului județului Bihor, subprefectul Iulius Delorean, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, și directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Remus Moțoc, au condus întâlnirea cu toți administratorii Fondului de Vânătoare Bihor. Întâlnirea a avut ca scop înștiințarea Fondurilor de Vânătoare cu privire la pericolul pestei porcine.

Pagube economice importante

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), afirmă că virsul pestei procine africane va continua să se raspândească, după ce, iniţial, a fost depistat în patru judeţe: Satu Mare, Tulcea, Brăila şi Constanţa.

„Se va mai răspândi virusul, întrebarea este cu ce viteză şi în ce direcţie, adică pe ce palier: porci mistreţi, gospodăriile populaţiei sau ferme comerciale. În Tulcea la Carniprod sunt tăiaţi şi incineraţi 2.000 de porci pe oră. În cel mai negru scenariu există posibilitatea să rămânem fără porci. Statul despăgubeşte doar 50-60% din paguba totală“, a declarat Ioan Ladoşi, citat duminică de Mediafax.

Deşi inspectorii sanitari veterinari spun că pesta porcină africană nu afectează oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate pentru fermieri, pentru că odată depistat virusul într-o fermă, toate animalele trebuie sacrificate şi neutralizate. Nu există tratament sau vaccin. Dacă un singur porc din fermă e infestat, toate animalele trebuie eutanasiate şi incinerate. Porcii mistreţi sunt principala sursă de contaminare cu virusul pestei porcine africane, motiv pentru care ANSVSA oferă stimulente de până la 400 lei pentru uciderea porcilor mistreţi contaminaţi.