Eveniment important, ieri, la ora 12.30, lângă Podul Centenarului, aflat încă în construcție. Asociația Aqua Crisius a repopulat Crișul Repede cu 50 de exemplare din specia cegă, după ce populase și Crișul Negru cu 50 de exemplare.

Cega sau Acipenser ruthenus, un sturion care dă căutatele icre negre (caviar), este momentan prezent în Crișuri, doar pe teritoriul Ungariei.

„Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociația Aqua Crisius reintroduce o specie dispărută din apele Crișului, este vorba de cegă, o specie de sturion, cunoscută pentru icrele ei negre, apreciate și valoroase. Este singurul sturion de apă dulce. Ajunge până la 8 kg, iar maturitatea sexuală este de 3-5 ani la mascul și 5-8 ani la femele, depinde de condițiile de mediu. Se hrănește cu larve și alte animale mici pe care le întâlnesc în vadul râului, asemănător cu mreana sau scobarul. Nu este o specie prădătoare. Gestul nostru este unul simbolic, reintroducem 100 de cegi, 50 pe Crișul Negru și 50 pe Crișul Repede. Sunt pești destul de mari, au deja 30 de cm. Popularea de pe Crișul Repede are loc într-o zonă de refacere biologică, deci, cel puțin până la sfârșitul anului, peștii vor fi neatinși. În România mai sunt pești de acest fel pe Dunăre, Someș și Mureș”, a declarat Andrei Togor, reprezentant al Aqua Crisius.