Amenajarea malurilor Crişului Repede se tra(n)şează la masa verde
Marţi după-amiază, o nouă dezbatere publică privind amenajarea malurilor Crişului Repede a avut loc fără prea mare publicitate, motiv pentru care au fost prezenţi doar doi membri ai organizaţiilor de mediu. Întâlnirea organizată în Sala Mare a Primăriei Oradea i-a reunit în principal pe reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului, ai Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, ai Primăriei Oradea şi ai consultantului, care au analizat studiul de impact realizat pentru proiectul de amenajare a Crişului Repede pe o lungime de 23 de km, în intravilanul şi extravilanul municipiului Oradea şi spre amonte până în perimetrul localităţilor Bucea şi Bulz.
Conform studiului de impact realizat de profesorul Atanase Dalea, investiţia se va realiza din aval spre amonte, pe 11 tronsoane, cintre care 5 vizează cursul râului din intravilanul municipiului Oradea, pe o lungime de 8.330 m. Lungimea totală a cursului Crişului Repede care va fi amenajat este de 22.943 m.
Cele mai multe discuţii au apărut în ceea ce priveşte amenajarea porţiunii intravilane a Oradiei. Lucrările se vor realiza pe tronsoane, primul fiind cuprins între Pasarela Centrul de Calcul - Podul Decebal, unde se propune la baza taluzului un prism din anrocamente de piatră brută aşezat pe un material geotextil, iar pe coronamentul prismului din piatră va fi aşezată o saltea tip "geogrilă", peste care va fi aşezat un strat de pământ vegetal înierbat. Pe segmentul Pod Ferdinand - Pasarela Centrul de Calcul, pentru malul stâng, se propune subzidirea fundaţiei şi placarea cu zidărie de piatră brută. De asemenea, o soluţie similară se propune şi pentru malul drept pe circa 100 m aval de Podul Ferdinand. În continuare, pe malul drept, până la pasarela Centrul de Calcul, se propune subzidirea şi placarea cu zidărie de piatră a grinzii de beton existente, demolarea dalelor din beton şi aşezarea pe taluz a unei saltele antierozionale, care va fi umplută cu pamânt vegetal înierbat. Proiectul prevede tăierea tuturor sălciilor de pe mal, în schimb, schiţele prezentate nu amintesc de vreo replantare.
"Până acum a existat o poziţie neconstructivă privind amenajarea Crişului. Cred că ar fi păcat ca într-un an de criză, când ne vin pentru Oradea 40 de milioane lei, să nu îi cheltuim pentru lucrări cu caracter ecologic", a adăugat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.
În ce priveşte lucrarea preconizată pentru tronsonul Podul Dacia - Pasarela Intelectualilor, acesteia i s-a schimbat complet abordarea. Pe malul stâng se prevede să se execute la baza malului un prism din anrocamente de piatră brută, având greutăţi cuprinse între 150 - 300 kg/buc. Prismul de piatră va fi aşezat pe un material geotextil. Pe coronamentul prismului va fi aşezată o saltea tip "geogrilă", peste care va fi aşternut un strat de pământ vegetal înierbat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.