Sărbătorită în acest an la 13 martie, Duminica ortodoxiei are o semnificaţie aparte pentru creştinii ortodocşi, care urcă până în secolul IX când Biserica a biruit erezia iconoclastă, care lupta împotriva Sfintelor Icoane. În lupta lor cu ereziile, care sunt abateri de la dreapta credinţă, Sfinţii Părinţi, în cadrul Sinoadelor Ecumenice, au definit adevărul privind cinstirea Sfinţilor, a Sfintelor Icoane şi a Sfintelor Moaşte, deoarece adevărul credinţei este baza adevăratei comuniuni de viaţă cu Dumnezeu.

"Sfintele Icoane sunt parte integrantă din Tradiţia vie a Bisericii, întrucât prin ele se mărturiseşte adevărul că Fiul lui Dumnezeu Cel nevăzut S-a făcut văzut, adică OM, pentru a uni pe oameni cu Dumnezeu", se arată în Pastorala Sfântului Sinod, transmisă cu ocazia acestei sărbători. Frumuseţea şi atmosfera de taină a unei biserici ortodoxe se datorează mai ales Sfintelor Icoane şi frescelor ce o împodobesc. "Sfânta Icoană nu este un tablou de inspiraţie religioasă, ci o artă sacră sau sfântă şi o prezenţă harică a Mântuitorului, a Maicii Domnului şi a Sfinţilor, pe care o simt credincioşii când se roagă". Pentru cinstirea Sfintelor Icoane şi marcarea Duminicii Ortodoxiei din prima duminică a Postului Mare, părintele paroh Ovidiu Bocşan, de la Biserica cu hramul "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Aleşd, a iniţiat după Sfânta Liturghie o procesiune religioasă prin oraş, la care au participat aproximativ 200 de credincioşi, care au purtat icoane din "biserica de acasă". Procesiunea a fost primită cu smerenie şi admiraţie de locuitorii oraşului, constituind o iniţiativă inedită şi unică în Bihor, care a primit binecuvântarea P.S. Sofronie Drincec, Episcopul ortodox al Oradiei.

"Este un început care va deveni tradiţie la Aleşd, în scopul apropierii de Sfânta Biserică, unde rugăciunile în faţa Sfintelor Icoane este mai intimă şi mai profundă şi ne aprinde inima de dragoste şi evlavie faţă de Dumnezeu, care ne ajută să iubim pe toţi oamenii, întrucât toţi suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu", ne-a declarat părintele Ovidiu Bocşan.