Tarife mai mari la apă şi canalizare
Aleşii orădeni care se reunesc azi, într-o ultimă şedinţă din acest an a Consiliului Local Oradea, vor aproba o nouă ajustare a tarifelor practicate de SC Compania de Apă Oradea pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare. Potrivit proiectului de hotărâre, măsura va intra în vigoare începând cu noul an. Astfel, pentru apă potabilă consumatorii orădeni vor plăti 3,31 lei/mc, în prezent ei plătesc 3,17 lei, majorarea înregistrată fiind de 4,41%. De asemenea, tariful pentru canalizare va fi de 1,38 lei/mc, respectiv pentru apă pluvială - de 0,46 lei/mc.
Magazine de vise, la periferie
Pe ordinea de zi a CLO se va afla azi şi un proiect de hotărâre privind reglementarea condiţiilor de comercializare a etnobotanicelor. Iniţiativa aparţine consilierilor Bogdan Hossu (PSD), respectiv Szabo Jozsef (UDMR). Prin acest document se propune interzicerea funcţionării acestor magazine la o distanţă mai mică de un kilometru de unităţile de învăţământ, cămine pentru elevi şi studenţi, cantine, instituţii de cultură, tabere şcolare, baze şi complexe cultural-sportive, palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor, parcuri publice, lăcaşuri de cult, instituţii publice, locuri de agrement şi distracţii, gări şi autogări. Magazinele de acest tip vor mai putea funcţiona exclusiv la periferia oraşului şi asta fără să aibă dreptul să facă reclamă de orice fel la produsele pe care le comercializează. Totodată, se prevede ca activităţile privind producerea, cultivarea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, comercializarea sau distribuţia plantelor, substanţelor, preparatelor cu efect halucinogen, euforic, stupefiant, psihotrop sau a altor compuşi derivaţi se vor putea desfăşura numai în baza unei autorizaţii speciale emise de Primărie. Agenţii comerciali care desfăşoară în prezent activităţi ce intră sub incidenţa regulamentului vor avea la dispoziţie 10 zile pentru a intra în legalitate. Regulamentul prevede amenzi între 5.000 şi 15.000 lei, în funcţie de gravitatea contravenţiilor constatate.
Poliţie Locală în loc de Comunitară
Începând cu luna ianuarie a anului viitor, Poliţia Comunitară va funcţiona sub o altă denumire: Poliţia Locală a Municipiului Oradea. Potrivit Legii 115 din 12 iulie 2010, noua structură va lua naştere prin reorganizarea Poliţiei Comunitare. Noua instituţie se va afla în subordinea Consiliului Local Oradea. Personalul noii structuri va fi preluat de la Poliţia Comunitară, în număr de 64 de posturi, din care 2 de conducere şi 62 de execuţie. Potrivit Legii 115, domeniile de activitate a agenţilor de poliţie sunt: ordinea şi liniştea publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii, protecţia mediului, activităţi comerciale, evidenţa persoanelor etc.
Fără cabluri pe faţade
Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a CLO este modificarea regulamentului privind modul de amplasare a reţelelor, instalaţiilor şi aparatelor pe faţadele clădirilor orădene. Se prevede interzicerea, atât în Centrul istoric al oraşului, cât şi pe principalele artere ale oraşului, amplasării reţelelor de orice fel pe faţadele imobilelor, acestea urmând să fie îngropate în tencuială. Amenda propusă de municipalitate pentru cei care nu respectă prevederile regulamentului variază între 500 şi 1.500 lei pe imobil şi pe tip de reţea.