Iubitorii de câini reclamă Administraţia Domeniului Public Oradea că a trecut la eutanasieri, chiar dacă, actualul Adăpost Grivei are o capacitate suficientă de a-i găzdui pe câinii fără stăpân. ADP invocă cheltuielile mari de întreţinere şi confirmă că au fost eutanasiaţi 50 de câini, iar acţiunea nu se va opri aici, toate patrupedele nerevendicate în 14 zile conform legii urmând să fie omorâţi.

Voluntarii Adăpostului Grivei au descoperit, sâmbătă, cu stupoare, faptul că, de la ultima lor vizită, numărul câinilor s-a înjumătăţit, multe ţarcuri fiind goale. Călin Ardelean, administratorul Adăpostului, i-a anunţat pe voluntari că s-a început eutanasierea pentru toti câinii care au crotaliu. Măsura i-a revoltat pe voluntari, care au încercat să promoveze adopţiile, astfel ca adăpostul să nu fie niciodată plin.

"Ne-am adresat administratorului Ardelean Călin, cerându-i o explicaţie despre ţarcurile goale. Acesta ne-a comunicat cu seninătate şi calm că s-a început eutanasierea câinilor şi că va continua această acţiune pentru toţi câinii care au crotaliu aplicat. Acest lucru înseamnă practic exterminarea în masă a câinilor comunitari. Dacă tot se dorea exterminarea în masă a acestor biete animăluţe, de ce reprezentanţii Primăriei şi ai ADP Oradea au garantat, că nu vor eutanasia câini din Adăpostul Grivei decât după ce numărul lor depăşeşte capacitatea de 150 de locuri, iar aici în prezent trăiesc 137 de patrupede, număr în scădere în ultimele luni, graţie adopţiilor", susţine într-un comunicat de presă, Ana Chiperi, preşedintele Asociaţiei Happy Dogs and other animals Oradea. Aceasta a arătat că, în ianuarie, 52 de câini şi-au găsit un nou stăpân, în februarie, a fost rândul altor 33 de patrupede, iar în martie, al altor 39. Iubitorii de animale readuc în faţa opiniei publice faptul că aceste eutanasieri sunt efectuate de medicul veterinar Cosmin Viorel Şimonca, asupra căruia planează suspiciunea săvârşirii faptei de cruzimi faţă de animale şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte ce constituie obiectul dosarului nr. 15155/271/2013 al Judecătoriei Oradea, cu termen de judecată la data de 25 mai a.c.

Preşedintele Asociaţiei Happy Dogs and Other Animals reclamă şi faptul că, deşi a solicitat să se admită participarea unui reperezentant al organizaţiei la demararea procedurii de declarare a animalelor bolnave incurabil, la examinarea de către medicul veterinar a acestor animale, la întocmirea fişei de observaţie şi eutanasierea animalului, conducerea ADP şi a Adăpostului Grivei nu a dat curs acestei solicitări.

"Atât în declaraţiile publice, cât şi cu ocazia întâlnirii directorului ADP Oradea, Liviu Andrica, cu doamna Ramona Csadi, în calitate de avocat al Asociaţiei, s-au făcut asigurări că nu se pune problema eutanasierii câinilor comunitari, deoarece capacitatea Adăpostului nu este depăşită pentru moment. Putem spune că în timpul funcţionării SOS Dogs erau adăpostiţi aici circa 400 de câini comunitari", a mai subliniat Ana Chiperi.

Costuri mari cu întreţinerea câinilor

Ieri, contactat telefonic, prutătorul de cuvânt al ADP, Florin Alexandru ne-a confirmat că eutanasierile au început marţea trecută.

"Au fost eutanasiaţi 40 de câini săptămâna trecută, iar azi (ieri - n.r.), alţi zece. Bugetul lunar alocat este de 45.000 lei pentru îngrijirea a 130 de animale. După această operaţiune de eutanasiere, au mai rămas 102 animale. Dar eutanasierile vor continua pentru că legea prevede că toţi câinii nerevendicaţi în 14 zile să fie eutanasiaţi", a explicat Florin Alexandru.

În acest context, singura soluţie de salvare a animalelor rămâne adoptarea acestora, chiar şi de la distanţă, existând posibilitatea ca mai mulţi iubitori de câini să adopte un animal.