"Scenariu" liberal şi "distribuţie" clientelară la Regia pieţelor
La un an de mandat, conducerii RAPAS, instalată de către coaliţia locală PNL-UDMR, i se pot imputa mai mult aspecte negative, decât aduce laude. Domeniul public al oraşului a fost transformat într-un teatru de război în care interesele private ale liberalilor şi ale UDMR au jucat un rol important. În timp ce actualele societăţi care au vechi tradiţii contractuale cu RAPAS sunt nevoite să-şi restrângă activitatea, o serie de angajaţi ai acestora riscând să-şi piardă locul de muncă, conducerea Regiei de Pieţe face angajări pe bandă rulantă, doar în ultimul an fiind încadrate în muncă 76 de persoane...
La propunerea reprezentanţilor RAPAS, care au motivat că nu este rentabilă, aleşii locali au aprobat vânzarea Pieţei Ioşia, în timp ce numărul administratorilor de piaţă s-a dublat în ultimul an. Mai mult, în timp ce precupeţii se plâng de taxele tot mai mari percepute pe tarabele din pieţele orădene, insalubre şi lipsite de confort, solicitările lor repetate de reducere nefiind acceptate de către consilierii PNL şi UDMR, organigrama RAPAS a crescut, în ultimele 12 luni, cu 76 de persoane. Astfel, pieţarii şi, implicit, orădenii sunt nevoiţi să susţină 286 de persoane, dintre care 76 nou angajate începând cu 1 octombrie 2008 doar pe criterii politice sau de rudenie.
Potrivit statelor de plată, costurile cu salariile au crescut cu peste 100.000 lei/lună. În fruntea listei se află directorul Romulus Cosma, cu un salariu brut de 5.200 lei, urmat de directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, cu un salariu de încadrare de 4.500 lei, şi de directorul economic Moise Herdean, cu acelaşi salariu. De asemenea, RAPAS a mai angajat doi economişti, unul având un salariu de 2.050 lei, iar celălalt de 1.410 lei, aceştia alăturându-se celorlalţi contabili care îşi desfăşoară activitatea la RAPAS de ani buni. De asemenea, pe lângă vechiul jurist, au mai fost aduşi doi absolvenţi de Ştiinţe Juridice, pentru care RAPAS asigură un salariu lunar de 2.090 lei, respectiv de 1.410 lei. Dacă până acum Regia Autonomă de Pieţe îşi putea desfăşura activitatea cu un singur merceolog, din octombrie 2008 s-a impus angajarea a opt merceologi, cu salarii variind între 1.090 şi 1.410. lei. Un alt aspect bătător la ochi este angajarea unui... psiholog, care lunar încasează 1.410 lei, în condiţiile în care RAPAS are are încheiat un contract cu un cabinet de psihologie care are atribuţii de testare a apitudinilor noilor angajaţi. La ritmul de angajare, practic psihologului RAPAS îi revine săptămânal testarea unui om pe săptămână. De asemenea, în prezent, activitatea celor şase pieţe este supravegheată cu 18 administratori, din care şapte s-au strecurat pe statele de plată în ultimele luni. Pentru a face faţă problemelor curente, directorul Romulus Cosma şi-a angajat şi o a doua secretară, plus un purtător de cuvânt, cu un salariu de 1.900 lei.
Grav este că toate aceste angajări s-au făcut departe de ochii lumii. Niciunul din cele peste 70 de posturi vacante nu a fost făcut public şi nu s-a organizat niciun concurs pentru ocuparea lui. Mai mult, apartenenţa politică, respectiv legăturile de rudenie par să fi fost singurele criterii de selecţie a viitorilor candidaţi. Pe lângă încălcările flagrante ale articolelor din Codul Muncii, conducerea RAPAS, care îl are în frunte pe Romulus Cosma, jurist de meserie, se încalcă şi prevederile articolului 10 (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă "angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, în a căror rază îşi au sediul, toate locurile de muncă vacante în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora". În luna martie, conducerea RAPAS a mai fost amendată cu 3.000 de lei de către corpul de control al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Bihor pentru faptul că vacanţa a 31 de posturi nu au fost făcută publică. Totuşi, acest aspect nu a avut darul să-l aducă pe directorul RAPAS pe calea cea bună, el perseverând în ilegalitate. "În luna martie avem o ofertă de la RAPAS pentru un post de jurisconsult. De asemenea, mai avem o altă ofertă înregistrată în octombrie, pentru o funcţie economică. În rest, alte oferte nu ni s-au adus la cunoştinţă. E păcat, mai ales că avem în evidenţe 15.000 de şomeri care nu au ştiut de aceste posturi", ne-a declarat Daciana Nica, directorul coordonator adjunct al AJOFM Bihor.
Ieri, o echipă de control a AJOFM Bihor s-a deplasat la sediul RAPAS, fără însă a putea lua legătura cu reprezentanţii instituţiei. În ce priveşte o poziţie a conducerii RAPAS, aceasta nu a putut fi obţinută. Deşi directorului Romulus Cosma i s-au adus la cunoştinţă, prin intermediul purtătorului de cuvânt, toate problemele ridicate, Cosma a refuzat, în ultimele două zile, să răspundă la telefon. O fi ştiind el de ce...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.